VIDEO “Kaarsje branden in basiliek van Scherpenheuvel weer mogelijk”

Voor het eerst in dertig jaar is het niet meer verboden

Luc Van Hilst steekt enkele kaarsjes aan.
Geert Mertens Luc Van Hilst steekt enkele kaarsjes aan.

Voor het eerst in dertig jaar is het weer mogelijk om een kaarsje te branden binnen de muren van de basiliek van Scherpenheuvel. Omwille van de veiligheid werd het destijds verboden. Brandgevaar is er niet. Nadat het kaarsje opgebrand is, valt de wiek in water. De kaarsen produceren ook geen rook. Tegen de start van het bedevaartseizoen, nu woensdag 1 mei, moet de kapel helemaal ingericht zijn.

“De bezoekers van het bedevaartsoord konden de voorbije jaren natuurlijk een kaars branden in de verschillende kaarsenkapellen”, licht pastoor Luc Van Hilst toe.

Daar werd fors in geïnvesteerd. De houten barakken, waar in het verleden al eens brand uitbrak, werden vervangen door de huidige ijzeren constructies. Ook de priesterhuisjes werden onder handen genomen en ingericht om zoveel mogelijk noveen- en offerkaarsen in te branden.

“Toch bleven we een gemis merken bij de bezoekers van het bedevaartsoord”, voegt hij eraan toe. “De mensen willen immers, zo dicht mogelijk bij Onze-Lieve-Vrouwke, een kaarsje kunnen aansteken. Ze vinden die handeling, om het vuur aan te steken, belangrijk. Ze willen het waakvlammetje zien branden.”

De laatste hand wordt daarom momenteel gelegd aan de herinrichting van een zijkapel, binnen de muren van de basiliek. “Het moet een rustige plaats worden waar de mensen kunnen zitten of staan én hun intenties neerschrijven”, zegt hij. “Zonder daarbij gestoord te worden. Er komen ook twee borden te staan waar de bedevaartsgroepen, die verwacht worden, komen op te staan.”

Als apotheose kunnen ze dan een intentiekaarsje aansteken. “We merken dat veel mensen hun zorgen aan papier willen toevertrouwen. Vorig jaar alleen al ontvingen we 3.500 briefjes. Dat betekent dat er nood aan is.”

Met de herinrichting van de zijkapel, die direct links als je de basiliek binnenkomt is gelegen, wil Scherpenheuvel hier op inspelen. “Wat we met de briefjes doen? Die worden gelezen door ons team en we bidden voor hen”, legt hij uit. “De mensen verwachten dat ook. Ja, ik lees die ook. De kaartjes handelen over allerlei problemen: binnen het gezin, met de gezondheid… of sommige mensen zijn ook dankbaar voor iets dat hen overkomen is.”

De intentiekaarsjes branden anderhalf uur. “Het zijn ecologische kaarsen: ze produceren geen roet”, weet hij. “Ze komen uit Ierland.”

Of de pastoor geen schrik heeft na de brand in de Notre-Dame van Parijs? “Neen, de Notre-Dame beschikt over dezelfde kaarsjes”, weet hij. “En dat systeem heeft de brand niet veroorzaakt. Neen, dit systeem is voor de volle honderd procent veilig!”

Het bedevaartsoord Scherpenheuvel ontvangt jaarlijks zo’n 800.000 pelgrims. Het seizoen start traditioneel op 1 mei maar afgelopen weekend trokken de eerste groepen al te voet naar Scherpenheuvel. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.