VIDEO: drie huizen getroffen door brand in Scherpenheuvel, bejaarde dame naar ziekenhuis

De ravage aan de woningen is groot.
Bollen De ravage aan de woningen is groot.
In de Basilieklaan in Scherpenheuvel is deze voormiddag rond 9.30 uur brand uitgebroken in een woning. Buurtbewoners merkten de brand op en sloegen alarm. Brandweerlui van Scherpenheuvel en Diest rukten uit. Door de wind sloeg de brand over naar een aanpalende woning waarvan het dak volledig in de vlammen opging. Een derde, eveneens aanpalende woning, liep ernstige rookschade op.

Hoe de brand juist is kunnen ontstaan, is nog niet geweten. “Volgens de eerste vaststellingen brak de brand uit in de slaapkamer van de 89-jarige dame op het eerste verdiep”, aldus burgemeester Manu Claes (CD&V). “Buurtbewoners langs de achterzijde merkten het vuur op en alarmeerden de hulpdiensten. Brandweer moest de oudere dame uit de woning ontzetten. Zij raakte verbrand aan de arm en had wat ademhalingsproblemen. Ze werd overgebracht naar het ziekenhuis, de verwondingen blijken gelukkig mee te vallen al zal ze nog enkele dagen in het ziekenhuis moeten verblijven.”

Brandweerlui rukten massaal uit.
Bollen Brandweerlui rukten massaal uit.

Dak volledig weg

Ondanks de inspanningen van de spuitgasten sloegen de vlammen dus over naar de aanpalende woning van Rita Swinnen en haar zoon. Daarvan gingen de bovenverdieping en het dak volledig in de vlammen op. “Rond half tien merkte ik een brandgeur op en ging naar buiten poolshoogte nemen. Meteen merkten we dat de situatie ernstig was. Ik kon binnen nog enkele persoonlijke documenten meegraaien en ons dan buiten in veiligheid brengen. Meer konden we niet doen. Enkel toekijken hoe ondanks de bluswerken van brandweer, de vlammen zich vergrepen aan onze woning. Het dak is volledig weggebrand. Heel de woning heeft ernstige waterschade opgelopen. Hopelijk is de schade nog te herstellen. Wonen kunnen we er voorlopig niet. Gelukkig kan ik tijdelijk bij een vriendin van me hier wat verderop terecht.”

Rita Swinnen kon enkel toekijken hoe haar woning door de vlammen werden gegrepen.
Bollen Rita Swinnen kon enkel toekijken hoe haar woning door de vlammen werden gegrepen.

Nog een woning getroffen

De woning naast die van Rita bleef gelukkig gevrijwaard van de vlammen. Al liep het huis van het koppel en hun zoon ook heel wat rookschade op. Brandweer zal de woning nog voldoende ventileren en verluchten zodat het gezin er mogelijk toch kan blijven wonen.

Straat afgesloten

Politie sloot de Basilieklaan in beide richtingen af voor de nodige bluswerken. Brandweerlui leggen het dak van de getroffen woning voorlopig dicht met zeilen. Stadsarbeiders zorgen voor afsluitingen rond de woningen uit veiligheid voor mogelijke brokstukken die naar beneden kunnen vallen. Kort na de middag zal de Basilieklaan na de opruimingswerken weer opengesteld worden. Politie zorgt voor een tijdelijke omleiding.

Brandweer legt het dak voorlopig dicht met enkele zeilen.
Bollen Brandweer legt het dak voorlopig dicht met enkele zeilen.

Noodwoning

Het koppel met hun zoon kan waarschijnlijk straks terug in hun huis terecht. Rita Swinnen en haar zoon kunnen bij een vriendin onderdak krijgen en de 89-jarige bewoonster zal nog enkele dagen in het ziekenhuis verblijven. “We hebben ook contact genomen met de familie van de dame. “Als het nodig is kan de vrouw steeds beschikken over een noodwoning van de stad”, aldus de burgemeester Manu Claes.

Bollen
Bollen
BollenReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.