Veel belangstelling voor kaarskensprocessie

De Kaarskensprocessie ging zondag voor de 390ste keer uit in Scherpenheuvel. Dit jaar werd een volledige ommegang gemaakt van het besloten hof, een wijziging in het parcours. Hulpbisschop Koen Van Hautte constateerde een massale belangstelling voor deze hoogdag van de Mariaverering. 
Iedereen klaar voor het vertrek, kaars in de hand onder het wakend oog van de hulpbisschop
HCH Iedereen klaar voor het vertrek, kaars in de hand onder het wakend oog van de hulpbisschop

Zo vertrokken in Landen zaterdagnacht om 23 uur drie bedevaarders voor een nachtbedevaart naar Scherpenheuvel. “Vroeger hadden we heel veel deelnemers, maar nu is het al jaren overleven met een handvol deelnemers”, zegt Bert Vanmarsenille de initiatiefnemer. “Onze dagbedevaart naar Scherpenheuvel op Pinkstermaandag trekt dan wel steeds tussen de 50 en 80 deelnemers. Het is de 19de keer op rij dat ik ga. Ik heb deze traditie van mijn vader en grootmoeder overgenomen. Onze bedoeling is steeds de ochtendmis in Scherpenheuvel te halen.”

Fernand Cailloux, die al 55 nachtbedevaarten op zijn actief heeft staan, en nog meer dagbedevaarten, was ook van de partij.

Het vertrek van de nachtbedevaart aan de Sint-Gertrudiskerk van Landen
HCH Het vertrek van de nachtbedevaart aan de Sint-Gertrudiskerk van Landen

In Scherpenheuvel vertrok na het lof in de basiliek de processie aan het voorplein en maakte een volledige ronde om de basiliek, langs het Isabellaplein en Albertusplein. Er werden 467 kaarsen meegedragen van de groepen die het afgelopen seizoen langs kwamen. De processie werd afgesloten met een gebed op het voorplein.

De start van de processie aan de basiliek, met achteraan hulpbisschop Van Hautte
HCH De start van de processie aan de basiliek, met achteraan hulpbisschop Van HautteReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.