Vaste plaatsen in centrum Schoonderbuken

BEURTELINGS PARKEREN WORDT AFGESCHAFT IN HOUWAARTSTRAAT

De Houwaartstraat krijgt vijf parkeerplaatsen aan de schilderswinkel van Lisette.
Foto Tom Van De Weyer De Houwaartstraat krijgt vijf parkeerplaatsen aan de schilderswinkel van Lisette.
De Houwaartstraat in Schoonderbuken krijgt in het voorjaar een nieuw parkeerbeleid. Het beurtelings parkeren wordt afgeschaft. In de plaats komen vaste parkeerstroken aan elke kant van de baan. De verandering wordt kritisch onthaald. "Het wordt zigzag rijden en er zal nog minder plaats zijn", zeggen bewoners. "Ons is vooraf niets gevraagd."

Het schepencollege keurde het plan van ontwerpbureau Hosbur goed op 10 juni, maar de uitvoering ervan liet op zich wachten. De belijning wordt pas in de lente aangebracht. "Zijn de bewoners op de hoogte gesteld van de nieuwe situatie? Werden zij betrokken in de opmaak van het plan?", vroeg raadslid Allessia Claes (N-VA) zich af tijdens de jongste gemeenteraad. "Nee, maar de plannen zijn te bekijken op het stadhuis", antwoordde schepen van Mobiliteit Nico Bergmans (Open Vld). "We veranderen de situatie na opmerkingen van bewoners."

Slalomparcours

De redactie deed een rondvraag bij verschillende bewoners van de Houwaartstraat. "Wij hebben hier en daar gehoord dat het parkeren verandert, maar namens de gemeente is niemand aan de deur geweest", klinkt het.


"Voor de lijnbussen en het zwaar verkeer wordt het slalomparcours een probleem. Hopelijk remt het de snelheid af, want geparkeerde wagens worden wel eens aangereden. Het zal drukker worden in het dorp, want iedereen gaat een parkeerplaats zoeken."


Bewoners met een garage geven toe dat ze hun auto dikwijls op straat laten staan. Er zijn carpools achter sommige rijhuizen, maar vaak hebben gezinnen een bijkomende wagen van het werk, die op straat blijft staan.

142 parkeervakken

Op het plan staan 142 parkeervakken. Zijn dat er wel genoeg om iedereen plaats te geven? Steve De Blick van café Oud Schunnebroeck en Lisette Serré van de verfwinkel twijfelen eraan. Zij hebben hun zaak in het commerciële hartje van het dorp. "Voor onze deuren zouden vijf parkeerplaatsen komen, terwijl Steve en zijn vrouw, ik en mijn man samen al vier auto's hebben. Wij hebben geen garage", zegt Lisette. "Als er voetbal gespeeld wordt bij KVV, staat de straat aan beide kanten vol. Ook dinsdag tijdens de Bezembinderstocht was er geen doorkomen aan. Dit betert niet als je het aantal plaatsen inperkt."


"Onze klanten zijn al enkele meters parkeergelegenheid afgenomen", zegt Steve. "Achter het kruispunt met de Slangenberg zijn even geleden gele stippellijnen getrokken. Je mag niet parkeren over de hele lengte van het café."

Verkeersveiligheid

"De maatregel nemen we voor de verkeersveiligheid en niet voor de parkeergelegenheid", zegt Bergmans.


"De Houwaartstraat wordt oneigenlijk gebruikt als aanloop naar de snelweg E314. Onze verkeersdienst kreeg uit de straat meerdere opmerkingen. Als alle auto's aan één kant geparkeerd staan, wordt er te snel langs gereden. Het geschrankt parkeren moet de snelheid indijken. Bovendien stellen de afgelijnde plaatsen paal en perk aan het parkeren op opritten en voor garagepoorten."


De plaatsen zijn niet toegewezen en vrij te gebruiken door bewoners en bezoekers. "We willen de nieuwe situatie gerust op de gemeentelijke site aankondigen", aldus Bergmans. Hij sluit niet uit dat in de toekomst een mouw wordt gepast aan de krappe parkeergelegenheid aan het kerkplein en het voetbalveld.