Vaker kleinere groepjes op bedevaart

KAARSKAPELLETJES GERSTAUREERD VOOR START NIEUW SEIZOEN

Wielervereniging D-4-Life uit Borgloon komt naar Scherpenheuvel om morele kracht te putten als voorbereiding op een tocht van 1.000 kilometer.
Bollen Wielervereniging D-4-Life uit Borgloon komt naar Scherpenheuvel om morele kracht te putten als voorbereiding op een tocht van 1.000 kilometer.
Bij de opening van het bedevaartseizoen gisteren zijn de gerestaureerde kaarskapelletjes in gebruik genomen. Kaarsjes branden blijft een traditie, met een religieus motief. "Er komen niet minder bedevaarders, maar ze komen vaker spontaan en in kleinere groepjes", aldus pastoor Luc Van Hilst.

Grijze wolken hangen op 1 mei boven de sterrenkoepel van de basiliek. De eerste hoogdag komt aarzelend op gang. Rond de middag domineren de fel gekleurde uitrustingen en glimmende brillen van wielertoeristen. "Onze fietsen hebben we laten zegenen, in de hoop dat we geen zware valpartijen meemaken", zeggen de dames van fietsclub de Moulinetten uit Linter. Wielervereniging D-4-Life uit Borgloon komt naar Scherpenheuvel om morele kracht te putten. "We zijn ons aan het voorbereiden op een tocht van 1.000 kilometer", zegt Nathalie Colmonts. "We doen dit voor Kom op tegen Kanker en voor mijn man Danny, die vorig jaar overleed."


De eerste grote groep zijn de scouts uit Merksem, die in de namiddag met zo'n 300 stappers arriveren. Voetbedevaarten blijven populair en worden zelfs herontdekt als activiteit. De KLJ uit Wolfsdonk stapte met dertig jongeren naar de basiliek. "Het is pas het tweede jaar dat we dit doen", zegt leider Wouter Vande Cauter. "We zochten naar een activiteit om onze samenhorigheid te bevestigen. Straks houden we op het grasplein een bezinningsmoment. We branden allemaal een kaars opdat onze vereniging altijd mag blijven bestaan."


Het is aanschuiven bij de twee kaarskapellen, die pas uit de steigers zijn na een grondige renovatie. "In de vernieuwde kapel is plaats voor 1.400 offerkaarsen", zegt pastoor Van Hilst. "Ze worden op drukke dagen vier keer per dag vernieuwd. Vandaag zullen zo'n 5.000 offerkaarsen gebrand worden." De beide kapelletjes zijn overigens nog niet helemaal afgewerkt. In het ene komt nog een kleine transportlift. "Het nieuwe priesterhuisje wordt voor het bouwverlof tegen de noveenkapel aangebouwd", aldus Van Hilst. Het provisoire kaarsenhuisje van hout is onlangs na 27 jaar afgebroken. De twee kaarskapellen uit cortenstaal verhuizen waarschijnlijk naar de zijkanten van de basiliek.

De KLJ uit Wolfsdonk stapte met dertig jongeren naar de basiliek.
Bollen De KLJ uit Wolfsdonk stapte met dertig jongeren naar de basiliek.

De Pelgrim

In onthaalcentrum De Pelgrim rusten in de namiddag tientallen stappers uit bij taart en koffie. Een groep van 21 Poolse Antwerpenaren brengt er de nacht door. "Vanavond leggen we nog bedevaarders uit Aken te slapen", zegt pater André. "De Pelgrim biedt 114 slaapplekken. Met Pinksteren zijn ze helemaal bezet. De drukste dagen van het seizoen moeten nog komen."


Dat er steeds minder bedevaarders naar Scherpenheuvel komen, wil Van Hilst niet gezegd hebben. "Tien jaar geleden was het op 1 mei minder druk dan nu. De voetbedevaarten zijn misschien niet meer zo talrijk als vroeger, maar er komen steeds vaker groepen spontaan. Ze beperken zich tot kleinere aantallen deelnemers, kwestie van in orde te blijven met de verzekering."


Ook de familie Schoonjans uit Ninove kwam gisteren naar Scherpenheuvel. "Wij zijn hier met de hele familie voor het eerst. We verblijven in een B&B in Tielt-Winge", zegt Isabelle. Haar dochter Zoë (8) brandt een kaarsje in de vernieuwde kapel. "Dit sterkt haar in haar geloof. Ze heeft pas haar eerste communie gedaan."