Stad wil camera's aan glasbollen

OPPOSITIE VREEST ECHTER TE WEINIG RESULTAAT VOOR WAT HET KOST

Bij de glasbollen aan het kerkhof in de Molenstraat wordt vaak veel afval achtergelaten. Met de camera's wil de stad dit tegengaan.
repro BOLLEN Bij de glasbollen aan het kerkhof in de Molenstraat wordt vaak veel afval achtergelaten. Met de camera's wil de stad dit tegengaan.
De gemeente stapt mee in het voorstel van EcoWerf om mobiele camera's te plaatsen bij glascontainers. Er zouden camera's komen bij de glasbollen aan dancing De Kroon in de Koestraat, aan het Boemelke in de Basilieklaan en aan het kerkhof in de Molenstraat, drie plekken die gevoelig zijn voor sluikstort. De oppositie loopt niet warm voor het initiatief. "EcoWerf zadelt ons hiermee op. De gemeente kan best zelf toezicht houden."

Scherpenheuvel-Zichem is de zesde gemeente die bij EcoWerf intekent op de huur van camera's, na Begijnendijk, Bekkevoort, Boortmeerbeek, Leuven en Tienen. "Zodra er acht gemeenten toezeggen, gaat het project van start", zegt burgemeester Manu Claes (CD&V). "De administratieve opstart bedraagt voor ons 4.500 euro. De huur van een mobiele camera gaat ongeveer 539 euro per week kosten. De prijs hangt af van het aantal deelnemers. Personeel van EcoWerf zal de camerabeelden beheren en de vaststellingen doen. De lokale politie wordt ingeschakeld om de sancties op te maken."


De gemeenteraad keurde het agendapunt goed. Oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang zijn echter sceptisch. "Als je deze overeenkomst met EcoWerf tekent, moet er een clausule zijn om eruit te stappen", zegt raadslid Marc Van Torre. "We willen ook graag een evaluatie zien. Als je op drie locaties gedurende drie weken een camera hangt, levert dat allicht weinig resultaat op. In onze gemeente worden nauwelijks GAS-boetes uitgedeeld voor sluikstort."

Zelf doen

Raadslid Joris De Vriendt (Vlaams Belang) vindt dat de gemeente en politie zelf aan ordehandhaving moeten doen. "Waarom zouden we een ambtenaar van EcoWerf in Leuven laten toezien op onze glasbollen? Er wordt een hele administratie voor opgezet, onder de regie van de intercommunale. Die begint wel veel verantwoordelijkheid naar zich toe te trekken. Kan de gemeente niet zelf een camera bijkopen, in plaats van er te huren?"


"Onze eigen camera wordt elders ingezet door de politie. Bovendien is het voor ons financieel interessanter om mee te gaan in het project van EcoWerf", zegt Claes. "Afvalbedrijf Fost Plus subsidieert de helft van de kosten. Zelf een camera bijkopen zou duurder uitvallen. De pakkans is inderdaad klein, maar we willen met de camera's vooral sensibiliseren. Mensen die naar de glascontainer komen beseffen voortaan dat ze in de gaten gehouden worden." De camera's zouden begin september 2018 worden uitgedeeld onder de deelnemende gemeenten.