Rob Van Eyck werkt aan film over Michelle Martin

CULTREGISSEUR MAAKT AL EVEN CONTROVERSIËLE OPVOLGER VAN DUTROUX-FILM 'BLUE BELGIUM'

Tijdens de opnames van Blue Belgium: acteur Paul Cassiers als Dutroux, regisseur Van Eyck en acteur Marc Rawls als Nihoul.
Tijdens de opnames van Blue Belgium: acteur Paul Cassiers als Dutroux, regisseur Van Eyck en acteur Marc Rawls als Nihoul.
De Zichemse cultregisseur Rob Van Eyck mag dan al 77 jaar zijn, aan stoppen denkt hij voorlopig niet. Twee films zitten er in de pipeline: de verfilming van 'Stegger, de strooper' van dorpsgenoot Ernest Claes én 'Blue Belgium 2: Monastery Secrets'. Deze laatste film is de opvolger van zijn Dutroux-film 'Blue Belgium' uit 2000 en focust dit keer op Michelle Martin.

"Binnenkort maken we de volledige cast bekend", zegt Van Eyck. "De Nederlandse actrice Peronella Van Kastel, die ook al in de eerste Blue Belgium te zien was, zal opnieuw in de huid van Martin kruipen. Verder doet ook Marq Rawls opnieuw mee als de figuur van Nihoul. Daarnaast zal ook Norbert Muës als de broer van Weinstein van de partij zijn. Het scenario is helemaal aangepast aan de meest recente gebeurtenissen rond Martin die bij een oud-rechter ingetrokken is."

Van Eyck tijdens de première van Blue Belgium in 2000.
REUTERS Van Eyck tijdens de première van Blue Belgium in 2000.

Dansen met Di Rupo

Van Eyck belooft als vanouds weer flink tegen de schenen van het etablissement te stampen. "In één scène zien we Martin die aan het dansen is met toenmalig premier Di Rupo", blikt hij al vooruit. "Ook dubbelgangers van heel wat andere politici, zoals Smets en De Wever, zullen van de partij zijn. Er zal in ieder geval weer flink wat afgelachen kunnen worden. Ik heb er zin in om zo snel mogelijk van start te gaan."

Vrouwelijke James Bond

Eén rol moet nog ingevuld worden. "Ik introduceer nog één figuur, Bella de Bond", voegt hij eraan toe. "Dat is eigenlijk een vrouwelijke James Bond. Ik heb al twee knappe kandidaten uit Aarschot en Diest maar dat mogen er gerust nog wat meer zijn. De definitieve toewijzing is nog niet gebeurd. Later op het jaar maken we de volledige cast bekend."


Het enige wat nog moet rondkomen, is de financiering want Van Eyck krijgt voor deze film geen subsidies van de overheid. "Ik ben momenteel nog in onderhandeling met een aantal sponsors maar ook nieuwe kandidaten zijn altijd welkom", zegt hij. "Het is de bedoeling om met de opnames begin 2018 van start te gaan."

"Schoenaerts strikken"

Op die manier heeft Van Eyck de prent klaar tegen 2019, het jaar dat hij tachtig zal worden. Eerst wordt wellicht de kortfilm 'Stegger, de strooper' gedraaid. "Hiervoor kan ik wel subsidies ontvangen", zegt hij. "Dat hebben de leden van de commissie gezegd. Alleen, het dossier moet nog ingediend worden. Ik ben te veel met het andere project bezig geweest. De jonge Schoenaerts zou de ideale hoofdrolspeler zijn voor de film maar ik heb hem nog niet gecontacteerd. Wat niet is, kan nog komen!"

600.000 keer in Azië

Wie Van Eyck zegt, denkt aan de film 'Afterman' uit 1985. Deze maakte Van Eyck wereldberoemd in de wereld en ook een klein beetje in Vlaanderen. In Azië werden er 600.000 exemplaren van verkocht. Geen enkele Belgische film deed ooit beter. Wie interesse heeft in de filmprojecten van Rob Van Eyck, kan hem contacteren via Facebook.