Reporter Luc Haekens wordt wijnboer

DE SCHRIK VAN TIENEN BRENGT OVER TWEEËNHALF JAAR WIJN DE SCHERPEN HEUVEL

Luc Haekens in zijn wijngaard.
Geert Mertens Luc Haekens in zijn wijngaard.
Televisiereporter Luc Haekens uit Scherpenheuvel-Zichem is begonnen met een eigen wijngaard. Over drie jaar hoopt hij zijn eerste zelfgemaakte Hagelandse wijn te kunnen degusteren. Haekens is vooral bekend van zijn reportages in 'De Ideale Wereld' en vorige week was hij ook te zien in 'De Slimste Mens ter Wereld'. Elke donderdag loopt zijn nieuwe programma 'De Blauwe Gids', over de Belgische adel, op zender Vier.

"Zo'n vijftien jaar geleden maakte ik voor het programma 'Napels zien' een reportage over een wijnboer uit de streek", herinnert Luc zich.


"Die man vertelde heel gepassioneerd over het hele proces dat moet doorlopen worden om goede wijn te maken. Dat is mij altijd bijgebleven. Ik houd ook van een goed glas wijn. De voorbije jaren trok ik, samen met mijn vrouw, regelmatig naar een wijnstreek op vakantie. Ik houd van het hele streekproductenverhaal. Mijn vrouw start binnenkort ook met een streekproductenwinkel in hartje Scherpenheuvel, namelijk 'Heerlijk Hageland'. Niet alleen wijnen zijn hier verkrijgbaar, ook bieren en andere producten."

Luk Haekens nam vorig jaar de Tienenaars nog te grazen met een reportage voor De Ideale Wereld, waarin hij zogezegd de Chinese president meebracht.
VIER Luk Haekens nam vorig jaar de Tienenaars nog te grazen met een reportage voor De Ideale Wereld, waarin hij zogezegd de Chinese president meebracht.

Wijngaard in achtertuin

En zo rijpte het idee om zelf wijn te verbouwen. Luc, die opgroeide in Tessenderlo maar al jaren in Scherpenheuvel woont, volgde een cursus om de knepen van het vak onder de knie te krijgen. "Toen ik besloot om het zelf te doen, was de enige voorwaarde dat het op een plaats dicht bij huis was", voegt hij eraan toe.


"Ik heb vanuit mijn achtertuin zicht op een heuvel die voor wijnbouw geschikt is. Wonder boven wonder wilde de boer het perceel grond hiervoor verkopen. Daarnaast kon ik ook het materiaal van de wijnboer, die ik jaren geleden geïnterviewd had, overnemen. Hij stopte omdat hij het fysiek niet meer aankon. Ondertussen helpt hij mij bij de opstart van mijn wijngaard."


In april staan de plantjes een jaar. Daarna moet Luc nog twee jaar wachten voor zijn eigen wijn er is. Hij heeft er ook al een naam voor: Wijn De Scherpen Heuvel. "Of ik er ooit mijn beroep van wil maken? Ja, waarom niet. Ik ken wat mensen die er van kunnen leven, maar ik doe mijn job nog altijd even graag."


Sinds vorige week loopt zijn programma 'De Blauwe Gids' op Vier. Hierin volgt hij de Belgische adel. "Het was niet zo gemakkelijk om hen te overtuigen om deel te nemen", zegt hij. "Het is nogal een gesloten wereld. Gelukkig waren er enkele geïnteresseerd en op die manier kon ik ook anderen overtuigen."

Het moet rendabel zijn

Of er een vervolg komt op 'De Ideale Wereld', waarvoor Luc reportages maakt, valt nog af te wachten. "Het zou jammer zijn, maar ik ben niet iemand die op de barricaden gaat staan om te schreeuwen: het programma moet blijven. Ik werk voor een commerciële zender en het moet aan het einde van de rit ook iets opleveren. Dat is de ondernemer in mij met boerenverstand. Ook het wijnverhaal moet rendabel zijn. Anders kan ik er na verloop van tijd beter mee stoppen."

Sorry, Tienen

In zijn reportages nam hij meermaals de inwoners van Tienen te grazen. Denk maar aan die keer dat hij een valse Chinese president liet opdraven op de Grote Markt. Hij moest zelfs van presentator Otto-Jan Ham eens zijn verontschuldigingen gaan aanbieden. Of hij vaak opmerkingen krijgt van Tienenaars? "Eigenlijk niet", zegt hij. "Ik heb ook helemaal niets tegen Tienen. Integendeel, ik heb laatst Suikerrock nog gepresenteerd. We zijn er eens voor de grap naartoe geweest. En nog eens. En voor we het wisten, is het een eigen leven gaan leiden. Maar ik heb de Tienenaars vorige week genoeg gegeven om mee te lachen. Ik lag er na een deelname uit in 'De Slimste Mens'. Dat heb ik speciaal hiervoor gedaan: zodat de Tienenaars mij kunnen uitlachen!"


Laatst ging hij ook verkleed als de Turkse president Erdogan op bezoek bij een Vlaams gezin.


"Het is verrassend hoe snel mensen zich laten beetnemen. Ik heb er zelf geen verklaring voor."