Raddraaiers tijdens carnaval werden geïdentificeerd dankzij camera’s

Het carnaval was dit jaar een succes, maar werd na afloop toch ontsiert met drie incidenten.
Tom Van de Weyer Het carnaval was dit jaar een succes, maar werd na afloop toch ontsiert met drie incidenten.

De camera’s die in maart werden ingezet tijdens carnaval hebben hun nut gehad. “De verdachten van drie incidenten konden immers worden opgepakt”, zegt burgemeester Manu Claes (CD&V).

Tijdens de carnavalsperiode waren er dit jaar drie incidenten. In Zichem werd een vrouw aangerand toen ze ’s nachts van een fuif te voet op weg was naar huis. In Scherpenheuvel ontstonden na de carnavalstoet twee afzonderlijke vechtpartijen, waarbij een oudere man zwaar gewond raakte.

Gemeenteraadslid Rudi Vancauwenbergh (Vlaams Belang) benadrukte het onveiligheidsgevoel bij heel wat inwoners, na deze woelige gebeurtenissen. “Gaat u hieraan iets doen?”, vroeg hij aan burgemeester Claes.

Claes wees op het verschil tussen subjectieve onveiligheid, een gevoel bij de mensen, en objectieve onveiligheid, die gebaseerd is op cijfers van de politie. “Uit een bevraging blijkt niet dat het onveiligheidsgevoel onder de inwoners toeneemt.”

 Niettemin zet Claes bij carnavalstoeten  hoog in op veiligheid door verschillende camera’s op en langs het parcours te hangen.“De camera’s leverden een cruciale bijdrage bij de identificatie van de verdachten van de drie feiten. Ze konden worden opgepakt. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt”, zegt Claes.

“Laten we angstgevoelens niet aanwakkeren en de reële feiten onder ogen blijven zien”, besloot Claes. “Drie incidenten dit jaar is veel, maar vroeger was het fysiek geweld tijdens carnaval veel erger. In onze gemeente zijn er geen plaatsen die je moet mijden omdat het er onveilig is.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.