Peeterskasteel maakt zich klaar voor nieuwe vluchtelingen

Opvangcentrum blijft open tot juni 2019

Het Peeterskasteel in Scherpenheuvel zal vanaf november opnieuw vluchtelingen kunnen opvangen. Het centrum blijft dus open, tot 30 juni 2019.
Het Peeterskasteel ontvangt vluchtelingen vanaf november.
Bollen Het Peeterskasteel ontvangt vluchtelingen vanaf november.

Het opvangcentrum in het voormalige rusthuis werd in november 2015 geopend. In totaal verbleven er al zo'n 650 asielzoekers uit onder meer Afghanistan, Syrië en Irak. Maar in maart van dit jaar besliste staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) om de opvangcapaciteit af te bouwen en een aantal tijdelijke centra te sluiten — waaronder dus ook dat in Scherpenheuvel. Francken kwam inmiddels echter terug op die beslissing. Omdat er een verhoogde instroom van nieuwe vluchtelingen is, moet het Peeterskasteel openblijven tot 30 juni 2019.

Caritas International, dat de opvang organiseert, bereidt zich momenteel voor op een doorstart. Zo wordt er opnieuw personeel aangeworven. Momenteel worden in het kasteel ook enkele verfraaiingswerken uitgevoerd, terwijl er op het gelijkvloers vier rolstoeltoegankelijke kamers ingericht worden.

Het kasteel ligt in de buurt van enkele ziekenhuizen en is geschikt om ook vluchtelingen met medische problemen op te vangen", zegt burgemeester Manu Claes (CD&V). "De beslissing van staatssecretaris Francken werd mij slechts enkele dagen voor de aangekondigde sluiting telefonisch meegedeeld. We blijven onze verantwoordelijkheid alleszins nemen. De stuurgroep, die gevormd wordt door vertegenwoordigers van de stad, het OCMW, Caritas International, vzw Parochiale Werken, de politie, Fedasil en het Agentschap Integratie en Inburgering, zet zijn werk voort."
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Jean Pollet

    hoe kan men nog de afspraak van een politieker geloven .Sluiten en dan open tot 30 juni 2019 ? zeker ?