Oud rusthuis klaar voor vluchtelingen

PEETERSKASTEEL OPGEKNAPT EN GEPOETST DOOR CARITAS EN DE VLASPIT

Zelfs de zijkanten van de leuningen worden stevig gepoetst.
Bollen Zelfs de zijkanten van de leuningen worden stevig gepoetst.
Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar het Peeterskasteel in Scherpenheuvel is zo goed als klaar om de vluchtelingen op te vangen die vanaf donderdag komen. Medewerkers van Caritas en De Vlaspit hebben de afgelopen dagen het oude rusthuis helemaal gepoetst en opgeknapt.

In het Peeterskasteel werden de afgelopen dagen de handen uit de mouwen gestoken. Deze donderdag nemen de eerste vluchtelingen hun intrek en het voormalige rusthuis had een serieuze opknapbeurt nodig. "Er was wel vrij veel werk. Wij hebben bijna alle verdiepingen gepoetst", zegt Dirk Dekeyzer van De Vlaspit. "Pastoor Van Hilst heeft ons, als sociaal tewerkstellingscentrum, gevraagd of wij de schoonmaak wilden verzorgen. We zijn er een kleine week mee bezig geweest. De verwarmingen zijn weer in orde, er komt weer schoon water uit de kranen. De vluchtelingen zullen netjes ontvangen worden. Woensdag doen we de laatste verdieping." Ook het team van Caritas werkte de laatste week hard door. De bedden en eetkamers zijn in orde gezet. "De vluchtelingen komen van twee kampeerplaatsen in Wallonië, daar hebben ze al kledij gekregen. Het is nog even afwachten wat de noden van de bewoners zullen zijn eens ze arriveren in het kasteel. Het kan dan zijn dat er eventueel nood is aan extra meubilair of kleding", zegt Willem Vervaeken van Caritas.

Ook de buitenkant van de ramen wordt gestofzuigd.
Bollen Ook de buitenkant van de ramen wordt gestofzuigd.

Kinderen

Ondertussen bevestigt burgemeester van Scherpenheuvel-Zichem Manu Claes (CD&V) dat er volgende week overleg wordt gepleegd met de verschillende scholen in de buurt. "Voor de kinderen die naar de lagere school gaan, spreken we vooral met onze eigen lagere scholen in de stad en de buurgemeentes, maar hoogstwaarschijnlijk moeten we ook beroep doen op de secundaire scholen. Daarvoor kijken we vooral naar Diest of Aarschot."


Voor de kinderen een plaats vinden in een van de scholen in de buurt, zal volgens Vervaeke van Caritas wel meevallen. "Van de 200 vluchtelingen in het kasteel zullen er ongeveer twintig à dertig kinderen naar school moeten. Zij worden zo snel mogelijk ingeschreven op school. Als we dat kunnen verdelen over tien scholen, dan moet elke school drie kinderen opvangen. Ook voor de volwassenen zijn we met Caritas nu aan het bekijken hoe we hen een nuttige dagbesteding kunnen bezorgen. Dat kan gaan van lessen Nederlands tot vormingen. De dagbesteding zal waarschijnlijk niet vanaf dag een op punt staan. We zullen ook het contact met de vrijwilligers in de stad, die zich willen inzetten, regelen. Er komt waarschijnlijk ook een Facebookpagina over het centrum. We bekijken onze opties zodra alle vluchtelingen gearriveerd zijn."

De asielzoekers zullen met vijf in een kamer slapen.
Bollen De asielzoekers zullen met vijf in een kamer slapen.
De eetkamer is sober ingericht.
Bollen De eetkamer is sober ingericht.