Nieuwe overheidsopdracht nodig om kraampjes weg te halen

“Straks is het alweer maart en hoeft het niet meer”, zeggen handelaars

De gemeente schrijft een overheidsopdracht uit om de kraampjes weg te takelen, die al anderhalve maand leeg staan. Toch kan het nog meer dan een maand duren voor er een vorkheftruck ter plaatse komt. “Intussen hebben onze klanten geen parking meer. We vrezen dat de kraampjes de hele winter blijven staan”, klagen de handelaars.
Enkele handelaars bij de lege kraampjes.
Tom Van de Weyer Enkele handelaars bij de lege kraampjes.

Het bedevaartseizoen liep op 15 november ten einde. De acht kraampjes op het Albertus- en Isabellaplein hadden die dag al verhuisd moeten worden naar het stadsmagazijn. Maar de zware heftruck van de firma Foets bleek plots verkocht te zijn. Een verrassing voor de gemeente. “We zoeken naar een oplossing”, zei burgemeester Manu Claes (CD&V) weken geleden al.

Intussen heeft het schepencollege een oplossing bedacht. “Om een heftruck te huren, moeten we een overheidsopdracht uitschrijven. We hebben drie kandidaten aangeschreven, waaronder een firma uit Harelbeke”, zegt Claes. “We zoeken een machine die minstens 12 ton weegt en vorken die lang genoeg zijn. We hopen dat de werken in de loop van januari worden uitgevoerd.”

Niet meer de moeite

De handelaars vinden het een ontwijkende uitleg. “Pas in de kerstperiode zoekt de gemeente een nieuwe kandidaat, terwijl het in november al had gekund. Straks is het niet meer de moeite. Het zal snel 15 maart zijn, dan moeten de kraampjes weer teruggezet worden. We krijgen stilaan de indruk dat ze gewoon blijven staan tot volgend seizoen. Nochtans is het niet moeilijk een vervanger te vinden voor Foets. We vroegen zelf offertes bij verhuurfirma’s. Voor 350 euro per dag haal je in Lochristi een heftruck die dit werk aankan.”

Sommigen suggereren om de kraampjes te laten staan en te gebruiken voor een wintermarkt. “Maar de Vlaamse wetgeving laat dat niet toe”, zegt schepen Claes. “De site rond de basiliek is beschermd landschap. Er mag geen permanente bebouwing staan.” De gemeente riskeert hiervoor nog op de vingers te worden getikt door Onroerend Erfgoed.

De klanten klagen intussen over de verloren parkeerruimte. “Vooral minder mobiele mensen rekenen in de winter op die plaatsen”, zeggen de handelaars. “Klanten die slecht te been zijn worden hier opgehaald en afgezet, maar de politie ziet er wel heel streng op toe. Zelfs eventjes stilstaan met de wagen wordt niet toegelaten.”
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jacobus van der Breggen

    Harelbeke? Waarom niet een firma aanschrijven in Barcelona?