N-VA verzet zich tegen islamitisch kerkhof

De begraafplaats van Schoonderbuken.
Foto VDWT De begraafplaats van Schoonderbuken.

De stad gaat op het kerkhof van Schoonderbuken ruimte vrijmaken voor moslimgraven. De N-VA stemde tegen. "Het bestuur geeft toe aan segregatie. Wij pleiten voor integratie. Op het kerkhof is iedereen gelijk", zegt raadslid Hans Verboven (N-VA).


De beslissing komt er na een vraag van een bewoner die moslim is. "Hij vroeg of het mogelijk was om begraven te worden volgens de islamitische gebruiken, met het hoofd naar Mekka gericht", zegt burgemeester Manu Claes (CD&V). "De gemeentelijke diensten hebben de vraag onderzocht. Op geen enkele van begraafplaatsen staan de rijen graven in de juiste richting georiënteerd. Daarom besloot het stadsbestuur om op één begraafplaats, namelijk dat van Schoonderbuken, een nieuw perceel aan te snijden."


"De stad beslist een heel perceel vrij te maken na de vraag van één persoon", zegt Verboven. "Die ene wens had ingepast kunnen worden in de planning van de begraafplaats, maar het stadsbestuur stelde meteen een heel perceel voor, exclusief voor moslims. Dat gaat ons te ver. In de dood zijn wij allen gelijk", aldus Verboven. "De stad schept bovendien een precedent. Straks kan iedereen een aangepast graf vragen." De N-VA stemde als enige partij tegen het agendapunt. "Het stedelijk reglement over begraafplaatsen is van toepassing op islamitische graven, evengoed als op andere graven", reageert Claes. "Het gaat om een gewoon graf, de aanvrager heeft geen concessie gevraagd. Na tien jaar grafrust kan het dus verwijderd worden."  (VDWT)