Meer picknickers in De Pelgrim

NIEUWE BEDEVAARTSEIZOEN NEEMT GESLAAGDE START

Bedevaarders komen hun boterhammen eten in De Pelgrim.
Baert Marc Bedevaarders komen hun boterhammen eten in De Pelgrim.
Het nieuwe bedevaartseizoen is gisteren van start gegaan. Pastoor Luc Van Hilst sprak van een geslaagde eerste dag en had de indruk dat er meer individuele voetbedevaarders waren. Die picknicken steeds meer in onthaalcentrum De Pelgrim.

De eerste vrijwilligers tekenden op 1 mei om 5.30 uur present. Een kwartiertje later arriveerden de eerste bedevaarders. "Traditioneel werd, als eerste, een groep uit Vosselaar verwelkomd", licht pater André Keppens toe. Het aantal groepen bedevaarders is al jaren stabiel.


Vrijwilligers Achiel, Victor, Fernand en Tilly waren druk in de weer met het ronddragen van koffies en frisdrank. "In totaal kunnen we een beroep doen op dertig tot veertig personen", aldus Keppens. Steeds meer mensen drinken iets en pakken hun picknick uit in het onthaalcentrum. "Dat is duidelijk meer dan vroeger", zegt coördinator Juul Claes van De Pelgrim.

De Vlaspit opende ook een nieuw kraampje aan de basiliek.
Baert Marc De Vlaspit opende ook een nieuw kraampje aan de basiliek.

Te voet

Onder meer de familie Vansant uit Millegem (Mol) was van de partij. "We komen elk jaar met de familie naar Scherpenheuvel", vertelt Armand Vansant. "De jongeren komen te voet en wij hebben het traject met de fiets afgelegd. 's Middags pakken we hier gezellig onze boterhammetjes uit. We zijn blij dat er een plaats is waar we rustig kunnen zitten."


Sommige mensen blijven ook overnachten. Voetbedevaarders mogen dit aan het tarief van tien euro (bed, douche en koffie inbegrepen). De anderen betalen, al naargelang de kamer, minstens dubbel zo veel.


Het aantal bedden is dit jaar opnieuw toegenomen. "De laatste acht nieuwe kamers werden woensdag pas helemaal afgewerkt", weet Juul Claes. "De vroegere pianoklasjes werden omgevormd tot individuele slaapkamers."


Sinds het overlijden van zuster Reinhilde heeft het onthaalcentrum ook een nieuwe huisbewaarder: Samuel Verheul. De man is afkomstig uit het Nederlandse Nijmegen. "Het wordt mijn eerste seizoen", lacht hij.


Veel mensen kwamen natuurlijk naar Scherpenheuvel om een kaarsje te branden. De Colombiaanse Adriana Valencia stak, met kinderen Mariana (4) en Violetta (2), een kaarsje aan. "Wij komen elk jaar op 1 mei langs met de kinderen", vertelt ze.


Voor pastoor Luc Van Hilst was het een geslaagde eerste dag van het bedevaartseizoen. "Ik heb de indruk dat er dit jaar meer individuele voetbedevaarders zijn langs geweest", zegt hij. "We hebben rond de middag even pech gehad met het weer maar toen hadden de mensen al beslist om naar Scherpenheuvel te trekken. We zijn tevreden."


"Er komen wel minder bedevaarders dan vroeger, toen was het een echte overrompeling", voegt pater René Gijbels eraan toe. "Vroeger lag het hoogtepunt qua bezoekers in de ochtend, tegenwoordig tegen de middag."


Het sociaal-economisch tewerkstellingsinitiatief De Vlaspit opende ook een nieuw kraampje aan de basiliek. Dat ging vooraf nogal gepaard met wat commotie. Enkele handelaars organiseerden zelfs een petitie omdat een gesubsidieerde vzw het kraampje mocht uitbaten. "Het is niet tot een 'oorlog' gekomen", zegt Monique De Dobbeleer van de Vlaspit. "Integendeel, we hebben met iedereen gesproken en de plooien zijn gladgestreken. Veel handelaars kwamen ons trouwens ook succes wensen."


Vaste uitbaters van het kraampje worden Katia Van Cauwenberge en Piet Vandeneynde. "Onder meer het nieuwe bier van Averbode doet het bijzonder goed", zeggen ze. "Net als de 'Wafeltjes van ons bomma'."

Juul Claes aan de vernieuwe gastenkamers.
Baert Marc Juul Claes aan de vernieuwe gastenkamers.