Mariapark naast abdij krijgt opfrisbeurt

Bij de Lourdesgrot werd een bank gezet en struiken geplant.
Bollen Bij de Lourdesgrot werd een bank gezet en struiken geplant.

Het Mariapark naast de abdij van Averbode heeft een opfrisbeurt gekregen van de Vlaamse Landmaatschappij. Bij de zeven taferelen in het religieus wandelpark werden plaveien of houten banken geplaatst. Enkele doorsteekpaden werden bezaaid met jonge struiken. Enkele plaasteren beelden die met de jaren verweerd waren zijn hersteld. De ingang van het park aan het Uitgeverijplein kreeg een grote trap. Ook de ingang naast de abdij kreeg een nieuw verhard pad. De firma Heylen uit Geel voerde de werken uit.

Eerder werd de Kroningskapel in de naburige Kroningsdreef al gerestaureerd. Het dak werd vernieuwd, de gevels opgevoegd en het smeedijzeren hek hersteld. Voormalig minister Joke Schauvliege maakte 170.000 euro vrij voor deze werken. De abdij van Averbode droeg 66.000 euro bij voor de herstellingen. Het park werd woensdag ingehuldigd door Koen Van den Heuvel, de nieuwe Vlaamse minister van Omgeving, Natuur en Landbouw. 

De opwaardering van de kapel en het Mariapark waren de laatste stappen van het project Poort Averbode van de VLM. De site rond de abdij werd de voorbije drie jaar heringericht als onthaalzone voor bezoekers van het Merodegebied. Tussen 2016 en 2017 werd de Lekdreef verkeersvrij gemaakt en het plein voor de abdij werd in een nieuw kleedje gestoken.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.