Jimmy and the Black Shirts staan na 52 jaar weer samen op het podium voor eenmalig reünieconcert

Jimmy and the Black Shirts treden zaterdag op tijdens het dorpsfeest Eigen Kweek. Het is 52 jaar geleden dat de populaire Messelbroekse band op de planken stond. “Dit is een éénmalige reünie, tenzij iemand ons vraagt om nog eens te komen spelen”, zeggen de kloeke zeventigers.
Bandleden Lucien, Roger, Theo, Jos en Maurice.
Bollen Bandleden Lucien, Roger, Theo, Jos en Maurice.

De band ontstond in 1964. “In die tijd spookte ‘Hello Jim’ van Paul Anka door mijn hoofd, een nummer dat ik aldoor zong. Zo begonnen ze mij in het dorp Jimmy te noemen”, vertelt zanger Roger Geerts. “Ik deed mee aan zangwedstrijden, en al gauw vond ik enkele muzikanten in de straat. Voor de optredens hadden we zwarte hemdjes aan, vandaar onze groepsnaam. We waren nog snotneuzen en mochten niet eens binnen in dancings. In het begin gingen onze ouders nog mee. Elk weekend stonden we op meerdere bals, kermissen en in zalen als de Pax in Testelt.”

In 1966 schreef de band zich in voor de Gouden Micro, een concours in het Kuipke in Gent. “We hadden de voorselecties in Aarschot gewonnen. Met twee bussen vol supporters reden we naar Gent. We zijn op de 16de plaats geëindigd van de 168 bands uit België en Nederland.”

Geen grote doorbraak

“Een grote doorbraak of een platencontract is er nooit gekomen, maar dat interesseerde ons niet. We hadden vast werk en amuseerden ons rot met de optredens. In Eindhout was één van ons vermist na de show. We vonden hem terug in de bosjes met een vrouwelijke fan. Af en toe werden we in de zaal zelfs bestormd door wilde vrouwen.”

In Eindhout was één van ons vermist na de show. We vonden hem terug in de bosjes met een vrouwelijke fan

Zanger Roger Geerts

De band speelde drie jaar samen. “In 1967 wachtte voor enkele van ons de dienstplicht. Ondertussen waren er ook verloofdes op het toneel verschenen, waarmee we trouwden. De band kwam niet meer aan spelen toe. Bovendien werden de discobars populair. Zalen hadden genoeg aan één enkele dj.”

Eigen Kweek

Een halve eeuw bleef het stil, tot vorig jaar ‘Eigen Kweek’ werd gehouden. Op dit nieuwe festival krijgen inwoners van Messelbroek een vrij podium om hun artistieke talenten te tonen. “Toen hebben we organisator Jos Mattheus beloofd dat we tegen 2019 weer zouden samenkomen. We hebben twaalf keer gerepeteerd en het gaat nog net zoals vroeger.”

De band bestaat uit Roger Geerts (zang), Lucien Geerts (gitaar), Jos Naulaerts (gitaar), Maurice Coomans (bas) en Theo Macquoy (drums). René Willems zag de reünie niet meer zitten, maar Lucien is een goede vervanger. Het illustere vijftal is vandaag tussen de 70 en 74 jaar, maar still rocking. “Toen bekend raakte dat ze weer optreden kreeg ik telefoon dat ik veertig plaatsen in de zaal moest vrijhouden, maar dat kan ik echt niet doen”, zegt organisator Jos Mattheus. “Er staan zaterdag nog negen andere plaatselijke talenten op het programma vanaf 14 uur.”

Jimmy and the Black Shirts treden zaterdag op in zaal De Keyt in Messelbroek, van 18.40 tot 20.10 uur. De toegang is gratis. “Je kan de muziek verwachten uit onze jonge tijd, zoals de Rolling Stones, de Beach Boys, Elvis, Adamo. Uiteraard zullen we weer in het zwart gekleed zijn.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.