Jeugd maakt kennis met windenergie

Leerlingen juichen de wind toe.
Tom Van de Weyer Leerlingen juichen de wind toe.
Driehonderd leerlingen van basisscholen in Bekkevoort, Diest en Scherpenheuvel-Zichem hebben in die laatste gemeente de nieuwe windturbine in de Ballaarstraat bezocht. 

Het uitstapje voor de leerlingen begon met een film over hoe de turbines precies gebouwd worden, hoe windenergie opgewekt wordt en hoe die groene stroom uiteindelijk de huiskamers bereikt. Daarna was het tijd om de gigantische turbine zelf van nabij te bewonderen — van op de begane grond, welteverstaan. "Vaak vragen kinderen of ze eens in de mast mogen klimmen", zegt An Schaubroeck van Aspiravi. "Om veiligheidsredenen kan dat natuurlijk niet, maar via een speciale bril konden ze wel zien hoe het er daarboven uitziet. Met werfbezoeken als dit proberen we een draagvlak voor groene energie te creëren bij de volgende generatie."

Stroom voor 20.000 gezinnen

Aspiravi heeft intussen dertien turbines staan langs de E314: tien molens die al in 2011 geplaatst werden, en drie nieuwe installaties in Bekkevoort, Scherpenheuvel en Webbekom. Die laatste beginnen volgende maand te draaien, en allemaal samen zullen ze twintigduizend gezinnen van stroom voorzien. Het Hageland is zo één van de koplopers in Vlaanderen wat duurzame energie betreft. Nieuwe installaties komen er evenwel niet, ook al is er nog potentieel in Aarschot.

Bekkevoort heeft voortaan drie turbines op het — kleine — grondgebied en is zo één van de weinige gemeenten die de klimaatdoelstellingen voor 2020 al heeft bereikt. In theorie is er genoeg vermogen in huis om alle zesduizend inwoners van stroom te voorzien. De turbine in de Ballaarstraat is de eerste en enige op Scherpenheuvels grondgebied. De turbine in Webbekom is de zesde in Diest, en mogelijk ook de laatste.

Wie de turbines ook eens virtueel wil beklimmen, kan dat komende zondag tijdens Open Bedrijvendag doen, van 10 uur tot 17 uur. Je kan de site bereiken via de Vierbunderweg.

De monteur geeft uitleg.
Tom Van de Weyer De monteur geeft uitleg.
De leerlingen bij de sokkel van de turbine.
Tom Van de Weyer De leerlingen bij de sokkel van de turbine.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.