Hageland zet zich schrap voor winterprik

STROOIZOUT IN VOORRAAD MACHINEPARK VERBETERD HULP VAN BOEREN EN AANNEMERS

Alle gemeenten uit onze regio zijn klaar voor de eerste winterprik.
© Bart Leye Alle gemeenten uit onze regio zijn klaar voor de eerste winterprik.
De eerste winterprik komt eraan en de Hagelandse gemeenten zetten zich schrap. Ze hebben allen hun eerste voorraad strooizout klaarstaan, maar houden budget vrij om op het laatste moment bij te bestellen. Sommige gemeenten roepen de hulp in van landbouwers en onderaannemers om de vorst te bestrijden.

Elke gemeente heeft een verantwoordelijke die stand-by is als het weerbericht code oranje aangeeft. Gewoonlijk is dat een schepen of het hoofd van de technische dienst, die onmiddellijk de strooidiensten aanstuurt. Op pas geasfalteerde wegen wordt het eerste jaar niet gestrooid. Dat is het onder andere het geval in Diest en Tielt-Winge, waar veel werkzaamheden bezig zijn.


"We hebben vijf strooiwagens ter beschikking en hebben een nieuw voertuig gekocht om de fietspaden ijzelvrij te houden met pekel", zegt burgemeester Katrien Partyka (CD&V). Ook Begijnendijk heeft vorig jaar zo'n toestel gekocht.


Zoutleeuw heeft 80 ton klaar liggen. "We hebben 60 ton in bijbestelling bij Infrax", zegt Michel Kempeneers, dienst Openbare werken. "Wij hebben twee zoutstrooiers, een pekelmachine, drie sneeuwschaven en twee sneeuwschelpen om de sneeuw en ijzel te bestrijden. Eerst worden de hoofdwegen en de kritische punten aangepakt en daarna de kleinere wegen."


Tielt-Winge zet deze winter voor het eerst een plaatselijke aannemer aan het werk. "Die heeft vijf vrachtwagens om te strooien, terwijl wij er maar één hebben en twee tractors", zegt milieuambtenaar Katrien Van Robaeys. "Voordien kochten we via die aannemer het strooizout en reden zelf rond. In de gemeentelijke loods houden we 50 ton strooizout achter de hand, mocht het erg gaan vriezen."


Geetbets heeft 12 ton in voorraad en werkt samen met onderaannemers Haesen en Heusdens.


Landen heeft investeringen gedaan in het machinepark. "Onze oude zoutstrooier hebben we vervangen door hetzelfde model maar dan eentje om pekel te strooien", zegt Björn Wauters, afdelingshoofd technische uitvoering. "We hebben ook een sneeuwschuif gekocht om fietspaden en pleintjes vrij te maken. We houden de voorraad op 45 kubieke meter, net voldoende voor drie strooibeurten."


In Glabbeek ligt 50 ton klaar. Er is budget om nog eens 200 ton bij te bestellen. Landen, Tienen en Begijnendijk doen een beroep op landbouwers, die kunnen bijspringen om sneeuw te ruimen, indien nodig. "De firma Nijs in Betekom is een welgekomen aanvulling op onze twee strooiwagens", zegt burgemeester Willy Michiels (MGB). "Wij houden maar een kleine tien ton strooizout in reserve. We kunnen echter binnen de 24 uur vers zout aangeleverd krijgen door groepsaankopen van gemeenten via Interleuven."

Strooiplan

Diest heeft ook maar twee strooiwagens, maar volgt wel een duidelijk strooiplan. "Wij maken prioritair de hoofdwegen vrij", zegt schepen van Openbare werken Bart Stals (DDS). "Pas als het dagenlang aanhoudend vriest komen we ook in de zijstraten en wijken. Diest besteedt het strooien niet uit, maar doet het op eigen houtje. We hebben standaard 150 ton klaar staan en gewoonlijk komen we daarmee toe."


Scherpenheuvel-Zichem heeft ook twee strooiwagens . "Ook wij strooien eerst de verbindingswegen en zullen de wijken bedienen als het erg vriest. We voorzien 200 ton zout, maar laten dat pas leveren als het nodig is, om te voorkomen dat we overschotten houden", zegt burgemeester Manu Claes (CD&V).