Eerste trommel van Ernest Claes in museum

Schepen Renders, Hilde Laureys en burgemeester Manu Claes
Bollen Schepen Renders, Hilde Laureys en burgemeester Manu Claes
Het eerste kasboek van Koninklijke Fanfare De Sint-Jansvrienden, de eerste banier uit 1898 én de originele trommel van schrijver Ernest Claes hebben eindelijk nieuw onderdak gevonden. In het geboortehuis van Ernest Claes staan ze voortaan tentoongesteld. 

De voorbije decennia lagen de spullen in de zaal van de fanfare in de Prelaatstraat. In september vorig jaar verhuisde de Sint-Jansvrienden naar het oud-gemeentehuis, naast de stedelijke bibliotheek. Hun oude zaal, Sint-Jan en de nabijgelegen zaal Familia, werden immers afgebroken. Groot probleem was dat er, sinds het ontstaan van de vereniging, heel wat waardevolle spullen bewaard werden. “We stonden voor de keuze: ze wegdoen of een andere plaats proberen te vinden waar ze tot hun recht zouden komen”, zegt voorzitter Hilde Laureys.

Banier uit 1898
Bollen Banier uit 1898

Op die manier groeide het idee om een deel van hun erfgoed uit te lenen aan het bezoekerscentrum en -museum Huize Ernest Claes. “Zowel de dienst Toerisme als de mensen van de V.V.V.-Gidsenbond waren snel voor het idee gewonnen”, zegt schepen van Toerisme Lieve Renders (CD&V). “Onze Nest (Ernest Claes, red.) was immers ere-tamboer van de fanfare.”

De schrijver was de eerste tamboer en schreef een novelle over de oprichting. “Sus Boets werd onder begeleiding van de fanfare begraven”, zegt Renders. “De fanfare zette de Dodenmars in aan de kerk. Bij het graf moest ze nog een liedje spele,n maar ze hadden er geen. Daarom speelden ze, heel langzaam, het vrolijke lied ‘Waar kunnen we nog beter zijn’. Niemand had het door. De familie van Sus heeft de familie toen zelfs getrakteerd op een halve ton bier en een zak mosselen.”

Het bezoekerscentrum Huize Ernest Claes is blij me de extra stukken die ze mogen tentoonstellen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.