Dorpskerk wordt mogelijk repetitielokaal

De dorpskerk van Averbode.
Foto Bollen De dorpskerk van Averbode.

De gemeenteraad heeft het kerkenplan goedgekeurd. Vijf kerken kunnen gebruikt worden voor andere activiteiten dan erediensten. Met name in Averbode kijken verenigingen uit naar een nieuwe ruimte voor hun bezigheden.


Zes kerken in Scherpenheuvel-Zichem blijven uitsluitend bestemd voor de eredienst: de basiliek en de Mariahal in Scherpenheuvel, de abdijkerk van Averbode, de kerken van Zichem en Messelbroek en de dorpskerk van Testelt. Vijf kerken komen in aanmerking voor nevenbestemming of herbestemming: de kerken van Schoonderbuken, Okselaar en Keiberg, de Hoevekerk in Testelt en de dorpskerk in Averbode. In deze gebouwen kunnen naast erediensten mogelijk vergaderingen, repetities en tentoonstellingen doorgaan. Hierover zijn echter nog besprekingen gaande tussen het stadsbestuur en de kerkraad.


Verenigingen in Averbode, zoals OKRA en Ziekenzorg zijn op zoek naar plaats, nu de zalen Sint-Jan en Familia worden gesloopt en plaats zullen maken voor een appartementencomplex. "Gelukkig wordt die bouw een jaar uitgesteld, zodat we nog even in de zalen kunnen blijven", zegt Hilde Laureys, voorzitter van de Koninklijke fanfare Sint-Jansvrienden. "De dorpskerk van Averbode zou voor ons een prima repetitielokaal zijn, al voldoet het niet om al onze instrumenten in te stockeren. We proberen de situatie te volgen, maar zijn door de gemeente nog niet op de hoogte gebracht over waar we terechtkunnen zodra de zalen Sint-Jan en Familia gesloten worden."


"Voor elk van de vijf kerken wordt een stuurgroep opgericht, die de toekomstige invulling zal onderzoeken en in contact staat met de bevolking", zegt burgemeester Claes. "Het centraal kerkbestuur brengt schriftelijk verslag uit over wat we met de kerken gaan doen. Dit gebeurt ten laatste op 15 juli van volgend jaar." (VDWT)