Discussie rond plaatsen van verkiezingsborden geopend

Binnen het partijbestuur van Open Vld in Landen gaan er stemmen op om geen verkiezingspanelen meer op openbaar domein te plaatsen. "We willen daarover overleggen met onze coalitiepartners", zegt burgemeester Iris Vander Schelde (Open Vld). Andere Hagelandse steden en gemeenten zijn niet van plan dat voorbeeld te volgen.

Als het van gemeenteraadslid Hagen Goyvaerts (Vlaams Belang) afhangt, komen er in Leuven voor de gemeenteraadsverkiezingen geen verkiezingspanelen op het openbaar domein. Ook in Landen wordt deze verkiezingstraditie bespreekbaar gemaakt. In Tienen willen ze hier alvast niet van weten. "De afgelopen jaren zijn de middelen om campagne te voeren al flink beperkt. Er worden altijd bindende afspraken gemaakt, bijvoorbeeld om geen campagne te voeren na zonsondergang of gebruik te maken van openbaar domein. Een verbod op affiches zou nadelig zijn voor minder bekende kandidaten. Voor die mensen is het immers een manier om zich 'bekend' te maken."


In de meeste Hagelandse gemeenten en steden lijkt er niet meteen een probleem met wildgroei van verkiezingspanelen. Zo ook in Bekkevoort. "In elke deelgemeente staat één paneel van zo'n zeven meter breed, waarop alle partijen twee vierkante meter plakruimte krijgen. Verder kunnen sympathisanten thuis affiches ophangen of panelen in hun tuin plaatsen, maar dat gaan we niet verbieden", reageert burgemeester Hans Vandenberg (CD&V).

Herenakkoord

"Bij ons staat het gros van de affiches op privédomein, dus een dergelijk voorstel van afschaffing is eerder symbolisch", zegt schepen Chris Vervliet (CD&V) van Boutersem. "De vraag kan wat mij persoonlijk betreft, een stukje verder gaan. Is het niet aangewezen om een gentleman's agreement te sluiten tussen partijen om ook geen gebruik te maken van affiches op privédomein? Zo verschuif je het accent naar een campagne gebaseerd op inhoud. Ik sta zeker open voor een discussie hierover." Bij coalitiepartner sp.a wil men het debat aangaan. "Wij staan alvast niet weigerachtig tegen het idee op zich", aldus schepen Günther Janssens. En ook N-VA wil een gesprek aangaan. Oppositiepartner Open Vld ziet het voorstel toch niet meteen zitten. "Ik vind dat je de vrijheid van marketing en campagne voeren niet mag beknotten. Het is trouwens een vrijheid waar lang voor geijverd is geweest", besluit raadslid Günther Portaels.


(VDWT/VDT)