Cocktailbar Lolands moet opdoeken na klachten

HORECAZAKEN NIET OPGEZET MET KLANTENVERLIES DOOR JAARLIJKS POP-UPCAFÉ

De pop-up cocktailbar van Lolands aan de voet van de basiliek tijdens de vorige editie van het festival.
Foto Bollen De pop-up cocktailbar van Lolands aan de voet van de basiliek tijdens de vorige editie van het festival.
De pop-up cocktailbar van Lolands gaat voor de vijfde keer door aan de voet van de basiliek op 27 juli. Nadien wordt ze opgedoekt. Omringende horecazaken hadden geklaagd bij het gemeentebestuur dat de pop-upbar hen te veel klanten afpakte. "We zijn nu met de middenstand overeengekomen dat we volgend jaar samen iets nieuws organiseren", zegt Tim Vankerkhoven van de werkgroep Lolands.

De cocktailbar dient als opwarmer voor het Lolandsfestival, dat dit jaar doorgaat op 15 en 16 september. In de aanloop naar het festival worden nog andere nevenactiviteiten gehouden om geld in te zamelen voor het Fonds Laevers, voor onderzoek naar de ziekte ALS. Zo was er de Averechte bedevaart van Lolands, in december vorig jaar.

Doorgang geblokkeerd

Om zoveel mogelijk publiek te lokken voor de pop-up koos de werkgroep de donderdag tijdens de kermisweek, waarop er veel volk op de been is in het centrum. "Iedereen in Scherpenheuvel draagt Lolands een warm hart toe", zegt Kris Peetersmans (Open Vld), schepen van Middenstand. "Toch kwamen er bij de eerste editie in 2013 al klachten dat de grote opkomst bij de pop-upbar de doorgang naar horecazaken blokkeerde."

Blijvende kritiek

"Die kritiek is toen inderdaad gevallen.", zegt Tim Vankerkhoven van de werkgroep Lolands. "De middenstanders vreesden dat wij met onze bar veel groter zouden uitpakken dan gepland, terwijl wij hoorden fluisteren dat de cafés ons liever zagen verdwijnen. Bij de eerste twee edities van onze cocktailbar hadden we postgevat achter de fontein van de rotonde. Sinds het derde jaar zijn we opgeschoven naar het verkeersvrije plein voor de basiliek. Het probleem dat wij de cafés concurrentie aandoen is intussen uitgepraat, al verrast het ons dat uit een mondelinge vraag in de jongste gemeenteraad opnieuw dezelfde kritiek doorsijpelt." De plooien tussen Lolands en de horeca-uitbaters zijn gladgestreken. "Het merendeel van de café-uitbaters heeft het initiatief van Lolands altijd gesteund", zegt Marc Van den Bergh van café 'Oant 't Fontainke'. "Drie weken geleden hebben we met een zestal uitbaters en de werkgroep de koppen samengestoken."

Samen event organiseren

"We zijn overeengekomen dat we volgend jaar samen een nieuw evenement organiseren in de aanloop naar Lolands", bevestigt Vankerkhoven. "Hoe dat eruit zal zien, waar en wanneer het gehouden wordt is nog niet duidelijk." De pop-up Cocktailbar gaat zoals gepland door op donderdag 27 juli en is open vanaf 19 uur tot 1 uur.