Chemisch afval van drugslabo aangetroffen

Politie vindt zeven gedumpte vaten in zijstraat van Hoornblaas

De politie vond maar liefst zeven gedumpte vaten met chemisch afval.
Bollen De politie vond maar liefst zeven gedumpte vaten met chemisch afval.
In de zijstraat van de Hoornblaas in Zichem bij Scherpenheuvel zijn vrijdagochtend liefst zeven gedumpte vaten van chemisch afval gevonden. Vermoedelijk zijn ze afkomstig van een drugslabo.

“De meeste vaten zijn zo goed als leeg en er zijn geen lekken”, vertelt burgemeester Manu Claes (CD&V). “Waar ze vandaan komen, moet de politie nog verder onderzoeken, maar er wordt gedacht aan een drugslabo. Vermoedelijk werden die producten gebruikt om amfetamines te maken.”

De politie en het technisch labo kwamen ter plaatse voor een sporenonderzoek. De straat werd hiervoor een tijdje afgesloten. Later op de dag werd het goedje opgehaald door leden van de Civiele Bescherming. Een vrij nieuw fenomeen in de buurt. Twee weken geleden ongeveer, op 18 oktober, werden er in de namiddag door een buurtbewoner vijf vaten aangetroffen in een zijstraat van Meilrijk in de naburige gemeente Deurne bij Diest. Ook die bleken afkomstig van een drugslabo.

Of er enig verband is tussen die twee ‘dumpingen’ kon de politie nog niet kwijt. “Twee weken geleden werden er voor de eerste maal lege vaten met restanten aangetroffen. Of het om dezelfde daders gaat en of het om een al dan niet nog operationeel labo gaat, zal verder onderzoek moeten uitwijzen. In ieder geval, ook deze ochtend ging het om lege vaten. Het afsluiten van de straat was enkel om onze mensen optimaal hun werk te kunnen laten uitvoeren. Er was op geen enkel ogenblik enig gevaar voor omwonenden”, aldus de korpschef Jan Vanhauwere van politiezone Demerdal-DSZ (Diest - Scherpenheuvel-Zichem).

Nog geen maand geleden werd in de Diestse deelgemeente Deurne ook een grote hoop zwarte bloempotten gevonden, alsook een aanzienlijke hoeveelheid isolatiemateriaal en filterdoeken die een cannabisgeur afscheidden.
Bollen Nog geen maand geleden werd in de Diestse deelgemeente Deurne ook een grote hoop zwarte bloempotten gevonden, alsook een aanzienlijke hoeveelheid isolatiemateriaal en filterdoeken die een cannabisgeur afscheidden.

Chemisch afval blijkt dan wel nieuw, op 19 oktober troffen de wijkinspecteurs tijdens een inspectieronde in de deelgemeente Deurne een sluikstort aan in de onmiddellijke omgeving van de Hasseltsebaan. Langs een werfweg, die aangelegd werd bij de sanering van de Winterbeek, vonden ze ruim duizend zwarte kunststoffen bloempotten, een aanzienlijke hoeveelheid isolatiemateriaal en filterdoeken met een cannabisgeur. Alles wees er toen op dat de restanten van een cannabisplantage in de natuur werden gedumpt. Het stort werd verwijderd door de technische uitvoeringsdiensten van de stad, nadat de collega’s van het labo van de federale politie hun vaststellingen hadden verricht. Een onderzoek werd ingesteld door de lokale recherche van de politiedienst. 

Toeval of niet, vandaag werd in de late namiddag nog een sluikstort aangetroffen in de buurt van de Steenweg op Papenbroek in Diest op de grens met Assent. Uit wat dit juist bestond is nog niet geweten. Op het eerste gezicht werden er enkele matrassen en een chemisch toilet gedumpt, maar de politie onderzoekt het stort en gaat na of ook hier chemisch afval werd gedumpt.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.