Capital Scum wordt 35: “Ons hoogtepunt? Spelen met Dave Grohl van de Foo Fighters”

Capital Scum
Geert Mertens Capital Scum
Capital Scum. Misschien zegt de naam je niets maar wereldwijd is het een naam als een klok in de hardcore-scène. Op 4 mei 1984 gaf de Scherpenheuvelse band zijn eerste optreden in een klein café in Hoegaarden. “Enkele weken later stonden we op de grote podia”, klinkt het. Om het 35-jarige jubileum te vieren, brengt de groep op 22 juni een nieuwe split-EP uit.

“Eigenlijk bestaat de groep al sinds 1981", zegt zanger Peter ‘Pies’ Laeremans. “Drie jaar lang hebben we gerepeteerd in onze garage in Diest. Er waren altijd wel wat mensen die kwamen kijken en wat te drinken meebrachten. Toch nemen we altijd de datum van ons eerste ‘echte’ optreden als startdatum. In die tijd broeide er iets. Met de oprichting van ‘Hageland Hardcore’ door Werner ‘De Witte’ Excelmans, die ondertussen overleden is, kwam alles in een stroomversnelling. Hij organiseerde optredens en startte een platenlabel.”

Capital Scum uit midden jaren tachtig
Repro Mertens Capital Scum uit midden jaren tachtig

Scherpenheuvel groeide in geen tijd uit tot een vaste stopplaats voor tourende bands tussen Amsterdam en Berlijn. “Zo speelde ooit Suicidal Tendencies (met bassist Roberto Trujilo van Metallica, red.) in zaal Het Patronaat in Scherpenheuvel”, zegt Pies. “Er stond 700 man. De zaal puilde uit. Net als de band Scream met als drumroadie Dave Grohl (van Nirvana en Foo Fighters, red.). Een jaar later, toen Grohl drumde, mochten we in het voorprogramma van Scream spelen in Antwerpen.”

Wereldfaam

Capital Scum speelde binnen de kortste keren in Nederland en Duitsland. “Ik had pas mijn rijbewijs - ik was 19 jaar - en had nog geen wagen”, voegt broer Paul ‘Larrie’ Laeremans eraan toe. “Gelukkig konden we de VW-bus van Werner lenen om rond te touren. Ook onze platen gingen de wereld rond. Er verschenen recensies in het magazine en we werden gedraaid door Maximum Rocknroll in San Francisco. Onze plaat was bij Jello Biafra van Dead Kennedys beland.”

“In die tijd ruilden bands onder elkaar hun LP’s”, weet bassist Jurgen ‘Nowski’ Surinx. “Wij kregen 500 platen van Suicidal Tendencies en zij 500 platen van ons. Die platen verkochten hier als zoete broodjes.”

Een moeder van een fan uit San Francisco stond aan onze deur. Ze wilde T-shirts van ons meenemen naar de States. Dan wrijf je jezelf toch wel even in de ogen

Paul ‘Larrie’ Laeremans

Opeens stond er zelfs een moeder van een fan uit San Francisco bij de familie Laeremans aan de deur. “Haar dochter was een grote fan van ons en wou T-shirts en andere merchandises van ons meenemen naar de States. Dan wrijf je jezelf wel even in de ogen.”

On hold

De groep stond eventjes ‘on hold’ in de jaren negentig. “Er was geen interesse meer”, vertellen ze. “Ik ben er ook een paar jaar mee gestopt geweest als zanger terwijl de groep nog bestond", zegt Peter. “Ik wou mij concentreren op mijn gezin en mijn drie kinderen. Wat ze nu vinden van papa zijn muziek? Ze zijn al eens komen kijken, maar eigenlijk vinden ze het maar niks. En dat is best oké, want wij vonden de muziek van onze ouders ook maar niks.”

Ondertussen gaat het met Capital Scum beter dan ooit. “Dit jaar traden we voor het eerst op in Italië”, vertelt Larrie. “Een prachtige ervaring. Vooraan stond er een kerel in maatpak met een glaasje wijn, maar hij brulde wel onze oude nummers mee.”

Als verjaardagscadeau voor de fans brengen ze een nieuwe split-EP uit. “Daarop staan zes songs die we in de jaren tachtig hebben geschreven, maar die we nooit hadden opgenomen”, klinkt het.

Op 14 juni treedt Capital Scum samen met Heibel, Cash Reloaded en The Tune Diggers op het benefietconcert Tribute to Mar10 op in Ontmoetingscentrum Rooierheide in Diepenbeek. De vrouw kwam onlangs om het leven bij een ongeval op vakantie en ze was erg geliefd binnen de hardcore-scène. Een week later brengt de band zijn nieuwe EP uit. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.