Bietenplanters ongerust over toekomst

BOEREN WACHTEN ANGSTIG RESULTAAT AF VAN EERSTE CAMPAGNE ZONDER VASTE PRIJS

Jean-Paul Vanelderen, voorzitter van het Verbond van Vlaamse Suikerbietplanters.
Foto HCH Jean-Paul Vanelderen, voorzitter van het Verbond van Vlaamse Suikerbietplanters.
De suikerbieten zijn opnieuw gezaaid en de Suikerfabriek maakt zich op voor een lange bietencampagne. Al kan het mogelijk de laatste lange campagne zijn, want de boeren maken zich grote zorgen nu de gegarandeerde minimumprijs van 26,29 euro per ton bieten vervalt. Ze vrezen dat ze onder de kostprijs zullen moeten werken. "We hebben het akkoord wel móeten aanvaarden, omdat we niet willen dat de bietenteelt uit onze regio verdwijnt", zegt Jean-Paul Vanelderen, voorzitter van het Verbond van Vlaamse Suikerbietplanters.

"Het is nu nog te vroeg om de komende campagne te kunnen inschatten, maar de eerste opkomst is alvast goed. Er is in totaal 20 procent meer uitgezaaid dan vorig jaar, dus verwachten we een langere suikerbietencampagne, van half september tot in januari volgend jaar", zegt Erwin Boonen, directeur grondstoffen bij TS. De bietenplanters zijn helemaal niet gerust over de gevolgen van de liberalisering van de suikermarkt. "De onderhandelingen zijn al lang aan de gang, maar in maart vorig jaar lag het voorstel van Südzucker, het Tiense moederbedrijf op tafel. Daar is sindsdien weinig aan veranderd. We hebben wel verkregen dat alle planters op dezelfde manier behandeld worden, kortbij of ver van de fabriek. Op een bepaald ogenblik hebben we begrepen dat de prijs niet zou beteren, en we stonden met onze rug tegen de muur, want de bieten moesten uitgezaaid worden. In februari hebben we nog vier randvoorwaarden toegevoegd, maar die werden door Südzucker van de tafel geveegd. Door bemiddeling van de kabinetten van de regionale landbouwministers Schauvliege (CD&V) en Collin (Cdh) hebben we toch nog drie van de vier kunnen binnenhalen, en we hebben het akkoord goedgekeurd", zegt Jean-Paul Vanelderen.

Gelinkt aan suikerprijs

Het probleem is dat de bietenplanters wel eens met verlies zouden kunnen werken. Op dit ogenblik bij een suikerprijs van 400 euro per ton suiker krijgen de planters gegarandeerd 26,29 euro per ton bieten. In de toekomst gaat de prijs gelinkt worden aan de suikerprijs. "Als de suiker 450 euro per ton zou kosten zouden we ongeveer hetzelfde hebben. Op dit ogenblik bedraagt de suikerprijs 490 euro per ton, maar iedereen verwacht dat die sterk zal dalen door een meerproductie van 20%. Daalt de prijs tot 400 euro, werken wij aan kostprijs, lager werken we met verlies."

Prijssupplement

"Grote onbekende is dat we pas na de suikerbietencampagne met de fabriek aan tafel kunnen gaan zitten, om te zien of we een prijssupplement kunnen krijgen. Want zonder dat supplement is het voor ons niet houdbaar en zullen planters afhaken", aldus Vanelderen. "Tiense Suiker heeft voor de twee fabrieken in Tienen en Longchamps nog 4.700 planters. Elk jaar hebben we 2 tot 3 procent minder planters, maar dat is overal in de landbouw zo. Dit jaar merken we echt geen speciale daling", zegt directeur Erwin Boonen.


"Er zijn inderdaad nog niet zoveel landbouwers die afgehaakt hebben, maar het gebeurt wel vooral in onze regio Haspengouw. Hier hebben we de beste gronden, geschikt voor alternatieve teelten. In de Condroz en Henegouwen, waar de gronden minder goed zijn worden dan weer meer bieten uitgezaaid, maar die liggen toch veel verder van de fabriek. Het zou toch jammer zijn dat de bietenteelt hier zou verdwijnen. Noch wij, noch de Tiense suikerfabriek willen dat", besluit Vanelderen.