Bewoner moet na 12 jaar weg uit zijn paradijs, een zonevreemd vakantiehuisje: “Weggetreiterd door nieuwe eigenaar”

Volgende maandag wordt Bruno De Clercq (54) uit zijn vakantiehuisje in de Langestraat gedreven. Twaalf jaar heeft hij er onbezorgd mogen wonen. “Maar nu zet de rechtbank mij op straat. Ik ben hier weggetreiterd door de nieuwe eigenaar.” De gemeente ontdekte pas drie jaar geleden dat Bruno het slachtoffer was van een huisjesmelker.
Bruno De Clercq met zijn hond Shiva voor de chalet.
Foto Tom Van De Weyer Bruno De Clercq met zijn hond Shiva voor de chalet.

In 2006 spoelde Bruno na vele omzwervingen aan in Averbode. Hij leek hier zijn paradijs te hebben gevonden. Maar de chalet bleek onvergund en de nieuwe eigenaar zet hem nu buiten. “Een arme drommel als ik trekt uiteindelijk aan het kortste eind. Waar moet mijn trouwe hond Shiva naartoe? Wellicht naar het asiel”, zucht Bruno. “Maandag staan de deurwaarder en politie voor mijn deur. Heeft iemand voor mij een ander onderkomen?”

Een arme drommel als ik trekt uiteindelijk aan het kortste eind. Waar moet mijn trouwe hond Shiva naartoe? Wellicht naar het asiel...

Bruno De Clercq

De zaak ging in 2015 aan het rollen. “Bruno kwam toen bij mij aankloppen met klachten over zijn huurhuis. Ik heb vastgesteld hoeveel gebreken eraan waren”, zegt Wesley Coomans van Wonen aan de Demer. “Het huisje voldoet niet aan de normen van de Vlaamse wooncode. Het is een inbreuk op de huurwetgeving en bovendien is het een bouwmisdrijf. De chalet staat in agrarisch waardevol gebied, waar geen permanente woningen mogen staan.”

Het vredegerecht verklaarde de huurovereenkomst nietig. De toenmalige eigenares vertikte om het huisje in orde te brengen en heeft het maar gauw verkocht. De nieuwe eigenaar claimde zijn recht op doorgang en schopt Bruno eruit via gerechtelijke weg.

Onbuigzaam

Maandag staat hij op straat. “Nochtans hebben we verschillende aanbiedingen gedaan voor een andere woning, maar die heeft hij steeds geweigerd”, zegt Wesley Coomans. “Bruno stelde zich onbuigzaam op. Hij wil per se wonen in een bosrijke omgeving met een grote tuin voor zijn hond, maar dat vind je niet gemakkelijk. Hij kan terecht bij het OCMW, de sociale huisvestingsmaatschappij en het sociaal verhuurkantoor. De gemeente Scherpenheuvel-Zichem had de eigenares destijds op de vingers moeten tikken en is nonchalant geweest bij het inschrijven van Bruno”, zegt Coomans. 

“Nieuwe inwoners moeten we kunnen lokaliseren. Daarom schrijven we hen verplicht in, zelfs al komen ze terecht in een pand dat onbewoonbaar is”, zegt schepen van Huisvesting Nico Bergmans (Open Vld). “We begeleiden hen daarna zo snel mogelijk naar een geschikt onderkomen. Pas in 2016 kwam bij ons aan het licht dat De Clercq het slachtoffer was van een huisjesmelker. Zij werd intussen veroordeeld. Nu wordt de man opnieuw geleefd. We willen hem begeleiden naar een andere woning, maar de wachtlijsten zijn lang en we hebben zijn volle medewerking nodig.”

Nochtans hebben we verschillende aanbiedingen gedaan voor een andere woning, maar die heeft hij steeds geweigerd. Bruno stelde zich onbuigzaam op. Hij wil per se in een bosrijke omgeving wonen met een grote tuin voor zijn hond, maar dat vind je niet gemakkelijk. Hij kan terecht bij het OCMW, de sociale huisvestingsmaatschappij en het sociaal verhuurkantoor. De gemeente Scherpenheuvel-Zichem had de eigenares destijds op de vingers moeten tikken en is nonchalant geweest bij zijn inschrijving

Wesley Coomans

De nieuwe eigenaar blijft schimmig over zijn bedoelingen met het stukje grond in Averbode. “De chalet werd mij aangepraat door een vennoot die vastgoedmakelaar is. Had ik de voorgeschiedenis ervan gekend, zou ik het niet hebben gekocht en bleef ons dit juridisch getouwtrek gespaard. De chalet is intussen geregulariseerd als vakantiehuisje en ik ga het renoveren”, verzekert de man uit Antwerpen. “Bruno probeert medelijden op te wekken. Hij blijft halsstarrig geloven dat hij daar voor altijd gratis kan wonen. Hij zit er nu drie jaar als kraker, terwijl ik van de gemeente een aanslag van 2.600 euro krijg voor krottaks.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.