Acht 'Ufo's' gespot in het Hageland in 2014

Een getuige maakte deze foto van een 'Ufo' bo- ven Oplinter. Onderzoek wees uit dat het wel- licht om een vliegtuig ging.
Ufomeldpunt.be Een getuige maakte deze foto van een 'Ufo' bo- ven Oplinter. Onderzoek wees uit dat het wel- licht om een vliegtuig ging.
Het Belgisch Ufo-meldpunt noteerde vorig jaar 169 waarnemingen van ongeïdentificeerde vliegende voorwerpen in ons luchtruim. Dat zijn er 92 minder dan in 2013. In het Hageland werden acht meldingen gemaakt. Coördinator Frederick Delaere wijt de daling onder andere aan het groeiende verbod op vuurballons, maar tegelijkertijd maken drones stilaan hun opmars. Voor een derde van de meldingen had hij geen verklaring.

Frederick richtte in 2007 het Belgisch Ufo-meldpunt op met als doel een verklaring te vinden voor elke waarneming in ons luchtruim. Het aantal meldingen ging een paar jaar in stijgende lijn, met als hoogtepunt 341 meldingen in 2011. Sindsdien neemt dat aantal gestaag af, met vorig jaar nog 169 meldingen. Waar de meeste mensen bij UFO's spontaan denken aan groene mannetjes, zoeken Frederick en zijn twee collega's een wetenschappelijke verklaring voor elk ongeïdentificeerd object.


In het Hageland werden er vorig jaar acht 'Ufo's' gespot. Op 5 januari vorig jaar werd de eerste melding gemaakt in Aarschot. Twee getuigen zagen toen een groot ovaal met felle lichten. Er zijn te weinig gegevens beschikbaar om uit te maken wat ze precies gezien hebben. Een maand later, op 4 februari, werd ook in Gelrode iets opgemerkt. Daar zagen mensen een soort V-vorm met twee witte lichten. Onderzoek wees uit dat het wellicht om een vliegtuig ging. Dat was wellicht ook het geval met de intense lichtbol die op 14 mei gezien werd in Oplinter (zie foto).


Op 25 juni werd in Diest melding gemaakt van vier flikkerende witte lichtpunten en in Tielt-Winge zag een man op 12 juli een fel roze-rood licht. Van die twee meldingen zijn er te weinig gegevens om te achterhalen wat het precies was. In Betekom werd op 19 september melding een geelachtig bolvormig 'iets' gespot. Daarvan staat vandaag vast dat het om een meteoor ging. In Rillaar zagen getuigen op 23 oktober dan weer een wit licht dat in een cirkel ronddraaide. Dat ging wellicht om een roterende schijnwerper.


De laatste melding van 2014 kwam er op 6 december. Toen zagen bewoners van Waanrode een geel, oranje en rood flikkerend licht. Daarvan is nog niet geweten wat dat precies was. (IBO/VDI)