Schepen Duygu Akdemir verlaat sp.a: "Uitzetting Ahmet Koç was de druppel"

Duygu Akdemir, schepen van onder meer Duurzaamheid (sp.a), zetelt voortaan als onafhankelijke. Ze neemt die beslissing uit onvrede met het beleid van de partijleiding. Het lot van haar ex-man Ahmet Koç, die uit de partij werd gezet voor zijn vermeend aandeel in de rellen in Beringen, was de spreekwoordelijke druppel.

Duygu werkt bij de juridische dienst van De Voorzorg. Binnen de partij was ze een stemmenkanon, vooral in de Turkse gemeenschap. In 2012 behaalde ze 1.712 stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen.

"In 2003 ben ik met veel enthousiasme gestart bij de sp.a, een warme partij, die niet meedeed aan polarisatie", zegt Duygu. "Die partij blijkt zoek te zijn. Door de golf van aanslagen heerst er een irrationele angst voor de islam. Samen met mandatarissen van Turkse afkomst heb ik in een schrijven ons ongenoegen duidelijk gemaakt over de gevolgde (rechtse) koers. Het is teleurstellend dat de voorzitter zo weinig voeling heeft met zijn achterban. Geen veroordeling van de mislukte staatsgreep, geen medeleven en geen dialoog. De kritiek die werd geuit op Ahmet Koç, toont aan dat men geen benul heeft van wat de Turken hebben doorgemaakt."

Te diepe wonden

Burgemeester Maurice Webers (sp.a), die het nieuws maandagavond vernam, heeft nog tevergeefs op haar proberen in te praten. "Als je een probleem met 'Brussel' hebt, stop je ermee of niet, maar als onafhankelijke zetelen, vind ik geen goed idee. Ik vind het nog altijd een overhaaste beslissing, maar blijkbaar heeft het voorval met haar ex-man diepe wonden geslagen. Samen met het schepencollege, sp.a Beringen en coalitiepartner CD&V gaan we bekijken hoe we hier uit geraken."

Oppositiewoordvoerder Werner Janssen (N-VA) heeft vragen over hoe zij haar bevoegdheden als onafhankelijke gaat invullen. "Haar schepenmandaat kan men niet afnemen, haar bevoegdheden wel, behalve een. Maandag is er gemeenteraad en dan weten we hopelijk meer. Vraag is ook hoe de drie andere sp.a-verkozenen in de gemeenteraad gaan reageren. Dit feit kan leiden tot een eigen Turkse partij voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018." (PVMB)

Duygu Akdemir.
S.P.a Duygu Akdemir.