Nathan hoopt te scoren op BK schaken

Nathan De Strycker op het BK schaak in Niel.
Foto BCOR Nathan De Strycker op het BK schaak in Niel.
In de sporthal van Niel is zaterdag het Belgisch kampioenschap schaken van start gegaan. Een 130 schakers uit het hele land leggen er elkaar negen dagen lang het vuur aan de schenen. In onze regio is de hoop gevestigd op Schellenaar Nathan De Strycker (20), een van de favorieten voor de titel.

Twee jaar nadat het BK schaken in Schelle neerstreek, is de top van de Belgische schaakwereld weer te gast in de Rupelstreek. Deze keer doet de sporthal van Niel dienst als schaakarena. Een 130 dames en heren gaan er de strijd aan voor de titel van Belgisch schaakkampioen. Onder hen: Nathan De Strycker, die net als twee jaar geleden zijn kans waagt in de open reeks. "Ik beschouw mezelf als een van de drie favorieten. In 2015 ben ik al derde geworden op het BK en ik denk dat ik de voorbije twee jaar nog ben gegroeid. Het thuisvoordeel helpt ook. Als je vrienden en familie staan te kijken, is dat zeker een extra motivatie."


De Schellenaar begon op zijn negende met schaken en kan intussen flinke adelbrieven voorleggen. Hij werd vijf keer Antwerps, drie keer Vlaams en één keer Belgisch jeugdkampioen. Een palmares om u te zeggen, maar waar ook flink wat tijd en moeite is ingekropen. "Ik ben dagelijks met schaken bezig. Vier dagen per week geef ik les en in het weekend speel ik wedstrijden en toernooien. De overige tijd bestudeer ik tactieken en openingszetten", vertelt hij.


"Omwille van mijn examens (Nathan studeert Politieke Wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen, red.) was het niet eenvoudig om me speciaal op dit BK voor te bereiden. Maar zodra ik weet wie mijn volgende tegenstander is, verdiep ik me in zijn spel. Dan ga ik op zoek naar zijn gespeelde wedstrijden en probeer ik eventuele zwaktes te vinden."


Het BK vindt nog plaats tot en met 9 juli. Alle info is te vinden op www.schaakliga-antwerpen.be. (BCOR)