Gemeentebestuur wil belasting op sloop van windmolens

Het gemeentebestuur wil een taks heffen op het slopen van windmolens.
ANP Het gemeentebestuur wil een taks heffen op het slopen van windmolens.

Het gemeentebestuur wil een belasting heffen op het slopen of verplaatsen van windmolens. Indien er binnen de twee jaar geen vervanging komt van de productie van minstens hetzelfde vermogen aan alternatieve energie, wordt de eigenaar belast met 75.000 euro per jaar. Deze alternatieve energie mag worden opgewekt door windmolens of door andere groene energiebronnen.

“De eerste generatie windmolens is binnen een paar jaar aan vervanging toe”, zegt burgemeester Rob Mennes (CD&V). “Maar we willen de productie van alternatieve energie op ons grondgebied sowieso op peil houden en daarom willen we deze taks heffen. Het bedrag dat we op die manier innen, kunnen we zelf investeren in projecten rond duurzaamheid en alternatieve energie.”

Het voorstel werd afgelopen gemeenteraad gelanceerd en kon op bijval rekenen. Oppositiepartij N-VA  stelde voor om de belasting ook te heffen als windmolens zouden worden stilgelegd, zonder ze te slopen of verplaatsen. Daarop werd het punt verdaagd naar de eerstvolgende gemeenteraad in april.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.