Chiro verhuist naar Tuinlei

JEUGDVERENIGING PLANT BOUW VAN NIEUWE ACCOMODATIE TEGEN 2020

Achter deze poort komt de nieuwbouw van Chiro Schelle.
Foto De Freine Achter deze poort komt de nieuwbouw van Chiro Schelle.
Chiro Schelle gaat zijn huidige lokalen verlaten en verhuizen naar de Tuinlei. Daar wil de jeugdbeweging - met zo'n 350 leden een van de grootste Chiro's van Vlaanderen - volgend jaar starten met de bouw van een nieuwe accommodatie. "Dit is een noodzakelijke stap voor de toekomst van onze Chiro", klinkt het.

De lokalen in de Ceulemansstraat vormen al sinds de jaren 60 de vaste uitvalsbasis van Chiro Schelle. Alleen is de houdbaarheidsdatum van die accommodatie al een tijdje overschreden en werd de voorbije jaren dan ook druk gezocht naar nieuwe huisvestingsmogelijkheden. Nu is de knoop doorgehakt: de Chiro gaat verhuizen naar de Tuinlei, waar ze een volledige nieuwbouw wil realiseren op gronden die vandaag nog eigendom zijn van de firma Ceulemans. Dat alles gebeurt in samenwerking met de vzw Dekenij en met de steun van het gemeentebestuur van Schelle. "In het verleden hebben we meermaals onze lokalen gerenoveerd, maar dat kan je natuurlijk niet blijven doen", zegt Dirk Vranken van vzw Chiro Schelle. "Onze huidige gebouwen zijn niet alleen verouderd, ze zijn ook te klein geworden. Daarom hebben we gekozen om te focussen op een langetermijnvisie en om een nieuwbouw te zetten in de Tuinlei. Dit is een grote stap voor onze vereniging. Maar toch willen we, met de toekomst van alle komende Chirogeneraties in het achterhoofd, deze stap nemen."

Eerste steen 2018

Hoe de nieuwe lokalen eruit zullen zien, zal de komende maanden duidelijk worden. Wat wel zeker is, is dat de nieuwe locatie tal van voordelen biedt. Aan de Tuinlei komt de Chiro terecht in een oase van groen, vlak bij het Kerkebos en het Berrenheibos. De jongeren kunnen er voor hun nieuwbouwproject beschikken over een oppervlakte van circa een hectare, vlot bereikbaar per fiets. Bijkomend voordeel is dat ze tijdens de bouwwerken nog gebruik kunnen blijven maken van de huidige lokalen. Er zal dus niets veranderen aan de werking tot het nieuwbouwproject volledig is afgerond.


De start van de bouwwerken is evenwel nog niet voor meteen. "Er moeten eerst nog een aantal praktische zaken geregeld worden, die zeker nog wat tijd in beslag zullen nemen", zegt Vranken. "We hopen om in 2018 de eerste steen te kunnen leggen. Normaal zullen de werken ongeveer twee jaar in beslag nemen. In het beste geval zouden we dus in 2020 al kunnen verhuizen. Onze huidige lokalen blijven sowieso ter beschikking tot het einde van de werken. Nadien zal het huidige terrein verkocht worden aan de gemeente."

Subsidie

Burgemeester Rob Mennes (CD&V) is tevreden met de oplossing.


"Vier jaar geleden hebben we de Chiro al onze steun toegezegd bij de zoektocht naar nieuwe huisvesting. Toen de firma Ceulemans zich bereid toonde om 7,7 hectare grond aan de Tuinlei aan de gemeente te verkopen, is alles in een stroomversnelling geraakt. De ruimte die de Chiroleden nodig achten, wordt door de vzw Dekenale Werken voor hen aangekocht. Daarnaast ondersteunen we als gemeente de nieuwbouw nog eens met een subsidie van 180.000 euro. Voor onze Chiro is dit project de meest zinvolle oplossing."