17 jaar na pensioen plots weer voor de klas: oudgedienden moeten personeelsprobleem basisschool De Klim oplossen

Juf Raph staat vijf jaar na haar pensioen terug voor de klas.
Laenen Juf Raph staat vijf jaar na haar pensioen terug voor de klas.
Gemeentelijke basisschool De Klim kampt met veel afwezigen onder haar personeel. Om de lessen alsnog in optimale omstandigheden te kunnen laten doorgaan, moest de school aankloppen bij drie gepensioneerde leerkrachten. “Het is nu eenmaal zeer moeilijk om tijdelijke vervanging te vinden”, zegt waarnemend directeur Sigi Pintens.

Basisschool De Klim heeft sinds kort drie opvallende ‘nieuwe’ leerkrachten voor het vijfde leerjaar. Meester Frans, juf Hilde en juf Raph zijn respectievelijk zeventien, anderhalf en vijf jaar geleden met pensioen gegaan. Maar omdat hun oude school te kampen heeft met personeelsproblemen, vallen ze graag nog eens in. Met z’n drieën geven ze nog minstens tot de krokusvakantie les in een van de twee klasjes van het vijfde leerjaar. “In een beurtrol”, leggen ze uit. “Iedere maandag komen we samen om de planning op te maken en de 24 lesuren per week netjes te verdelen.”

In het vijfde leerjaar zitten we met twee klassen, maar omdat de ene leerkracht voor een tijdje is weggevallen, moest de andere voor een klas van meer dan veertig kinderen staan. Dat was echt niet vol te houden

Directeur Sigi Pintens

Vriendendienst

“De leerstof zit gelukkig nog vers in mijn geheugen”, glimlacht juf Raph. “Ik heb altijd in het vijfde leerjaar gestaan. Maar de kinderen zijn wel wat veranderd sinds ik met lesgeven ben gestopt. Ze zijn wat vrijer en losser dan in mijn tijd. Maar daar kan ik wel mee om, hoor. Ik heb eigenlijk niet getwijfeld toen ik de vraag kreeg om in te vallen. Ik heb altijd op deze school gewerkt en heb hier altijd graag lesgegeven. Dus als ik nu iets kan terugdoen, doe ik dat met alle plezier. Ik beschouw het als een vriendendienst.”

Juf Raph staat vijf jaar na haar pensioen terug voor de klas.
Laenen Juf Raph staat vijf jaar na haar pensioen terug voor de klas.

“Door alle afwezigheden heb ik een aantal gepensioneerde collega’s gevraagd om in te vallen”, zegt Sigi Pintens, waarnemend directeur van De Klim. “In het vijfde leerjaar zitten we met twee klassen, maar omdat de ene leerkracht voor een tijdje is weggevallen, moest de andere voor een klas van meer dan veertig kinderen staan. Dat was echt niet vol te houden. Ik ben dus heel blij dat de oud-collega’s ons nu uit de nood willen helpen. Het voornaamste is dat dit geen belasting vormt voor hun privéleven.”

Je zou verwachten dat er voldoende jonge werkzoekende leerkrachten bereid zouden zijn om even in te komen springen. Maar volgens Pintens schrikt de onzekerheid en de afstand velen af. “Voor kortstondige opdrachten iemand vinden is sowieso al niet eenvoudig. Er is sinds dit schooljaar wel een lerarenplatform, maar je moet beschikbare leerkrachten delen met de scholen die tot dezelfde scholengemeenschap behoren. Wij zitten in een scholengemeenschap met scholen uit onder meer Londerzeel, Malderen en Steenhuffel, best een eindje hier vandaan dus. Leerkrachten zien die verplaatsing tussen de regio Londerzeel en Schelle blijkbaar niet zitten.”

Juf Raph staat vijf jaar na haar pensioen terug voor de klas.
Laenen Juf Raph staat vijf jaar na haar pensioen terug voor de klas.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.