"Ik dans tot 40 uur per week"

SANDRINE WOUTERS (19) WERKT SAMEN MET TOPREGISSEUR GUY CASSIERS

Sandrine geeft ook dansles aan kinderen zoals hier tijdens een danskamp in Hemiksem.
Foto De Freine Sandrine geeft ook dansles aan kinderen zoals hier tijdens een danskamp in Hemiksem.
Sandrine Wouters (19) is een van de opkomende sterren in de Belgische danswereld. Vorig jaar kon ze al samenwerken met de bekende choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui, binnenkort is ze te zien in een theaterstuk van Guy Cassiers. "Ik dans 30 à 40 uur per week. Ik kan me geen ander leven voorstellen."

Nauwelijks negentien is ze, maar Sandrine Wouters uit Schelle heeft nu al een cv om u tegen te zeggen. Vorig jaar danste ze mee in 'VENN', een voorstelling van Damien Jalet en Sidi Larbi Charkoui, een choreograaf van wereldfaam. Nu bereidt ze zich volop voor op haar optreden in 'Grensgeval', een theaterstuk van de Vlaamse topregisseur Guy Cassiers. Van de zestien binnen- en buitenlandse dansers die aan het stuk meewerken, is Sandrine de allerjongste. Op donderdag 4 mei gaat vindt de première plaats in de Bourlaschouwburg in Antwerpen.


"'Grensgeval' wordt een ontroerend stuk over het vluchtelingenprobleem", vertelt Sandrine. "De repetities zijn pas begonnen, maar er liggen al heel wat voorstellingen vast. Na een tour door België zullen we te zien zijn in Nederland en zelfs op het Festival van Avignon (een van de grootste, meest prestigieuze kunstenfestivals van Europa, red.). Het is dankzij het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen, waar ik in de tweede bachelor dans zit, dat ik deze kans krijg. Het wordt vast en zeker een onvergetelijke ervaring."


In tegenstelling tot de meeste van haar collega's van 'Grensgeval', maakt Sandrine ook regelmatig uitstapjes naar het commerciële danscircuit. Zo was ze onder meer achtergronddanseres bij de voormalig Junior Eurosongfestivalwinnaar Ralf Mackenbach en bij de slotshow van de Rode Neuzendag eind vorig jaar.

Adrenaline

"Daar stond ik samen met Koen Wauters en Jonas Van Geel op het podium. Vele dansers kijken neer op zulke opdrachten, maar ik hou ervan. Het is een ander soort adrenaline. Je mag tijdens zo'n live tv-optreden geen enkele fout maken. Anders heeft iedereen het gezien."


"Ik dans zo'n 30 à 40 uur per week", vervolgt ze. "Zelfs wanneer ik niet zelf op een podium sta, ben ik vaak bezig met dans. Ik jureer in danswedstrijden of geef les op danskampen, zoals deze week in Hemiksem. Ik vind het heel leuk dat ik de dansmicrobe kan doorgeven aan kinderen en kan zien hoe ze evolueren. Zelf ben ik al op mijn vijfde met dansen begonnen. Als kind was ik steeds aan het dansen, ik kende geen schaamte (lacht). Vanaf mijn zesde wist ik al zeker dat ik dansjuf wilde worden."


Vandaag is Sandrine dus volop bezig die droom waar te maken. "Ik heb er hard voor gewerkt en heb het geluk dat mijn ouders achter me staan. Zonder hen zou ik nooit geraakt zijn waar ik nu sta. Ik kan me geen ander leven meer inbeelden. Al mijn toekomstdromen liggen in de wereld van dans. Zo zou ik ooit nog een eigen dansschool willen oprichten en willen meespelen in een grote dansfilm. Dat lijkt me geweldig leuk."