"Geen mastodont meer voor ons raam"

HOOGSPANNINGSLIJN TUSSEN SCHELLE EN MECHELEN VERDWIJNT

Laenen
Netbeheerder Elia start vanaf volgende week met de ontmanteling van de bijna honderd jaar oude, zestien kilometer lange hoogspanningslijn tussen Schelle en Mechelen. De mensen die vlakbij een van de 82 masten wonen, reageren alvast enthousiast: "We krijgen niet alleen een mooier zicht, we gaan ook veel beter slapen."

De hoogspanningslijn van 70 kilovolt (kV) tussen Schelle en Mechelen tekent al bijna een eeuw lang het landschap, maar daar komt binnenkort een einde aan. Netbeheerder Elia gaat de lijn tegen het einde van dit jaar verwijderen. "Uit het federale ontwikkelingsplan is immers gebleken dat we de lijn niet meer nodig hebben", zegt Kathleen Iwens van Elia. "Het elektriciteitstransport tussen Schelle en Mechelen kan door andere lijnen worden overgenomen. Dus hebben we de héél uitzonderlijke beslissing genomen om de lijn definitief te ontmantelen. Het is het enige ontmantelingsproject dat voorlopig op onze planning staat. Normaal gezien bouwen we de lijnen nadien weer op, maar dat zal hier niet het geval zijn."


De ontmanteling van de lijn moet een absoluut huzarenstukje worden. De lijn bestaat uit liefst 82 masten en heeft een totale lengte van 16 kilometer. Verwacht wordt dat de werken negen maanden in beslag zullen nemen. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan die datum nog opschuiven. "We gaan eerst de luchtdraden verwijderen. Met een op- en ontrolmachine die onder de masten komt, worden de hoogspanningsdraden stapsgewijs opgerold. Op plaatsen waar de lijn een huis of een weg kruist, plaatsen we tijdelijk beschermingsportieken als extra veiligheidsmaatregel. We starten op maandag 13 februari in Schelle met de voorbereidende veiligheidswerken en schuiven van daaruit geleidelijk op naar Niel, Aartselaar, Reet, Rumst en Mechelen."

Dirk en Arlette uit Reet bij hun appartement. Ze wonen pal naast een hoogspanningsmast (zie foto boven).
Ben Conaerts Dirk en Arlette uit Reet bij hun appartement. Ze wonen pal naast een hoogspanningsmast (zie foto boven).

Kraan

Vanaf juni - en als ook de stedenbouwkundige vergunningen in orde zijn - kan de tweede fase van start gaan. Dan worden al de 82 masten gedemonteerd en afgebroken. Opnieuw wordt daarbij gestart vanuit Schelle en schuiven de werken op richting Mechelen. "Het demonteren gebeurt met een kraan", legt Iwens uit. "De masten worden daarbij in verschillende delen losgeschroefd en naar beneden gehaald. Omdat de meeste masten zich bevinden in landbouw- of natuurgebied, zal er weinig tot geen hinder zijn voor het lokale wegverkeer."


Toch staan er ook enkele masten in woonwijken, zoals in de Laarhofstraat in Schelle of in de wijk Kleine Paepedaelen in Reet. Arlette Peeters en Dirk Robert uit de Lode Zielenslaan in Reet wonen al ongeveer tien jaar vlak naast zo'n mastodont. "Vanuit ons zijraam kijken we pal tegen de mast aan", zegt het koppel. "De hoogspanningsdraden durven veel lawaai te maken, zeker bij vochtig weer. Soms kan ik niet slapen door het gezoem", zegt Arlette. "Dus toen ik vernam dat de mast zou worden weggehaald, sprong ik een gat in de lucht. We krijgen een betere nachtrust én een mooier zicht. En wie weet stijgt daarmee ook ons appartement in waarde?"