Sammeke beboet oud en boeit jong

LIDAR-SUPERFLITSER WAAKT DEZE MAAND OVER SNELHEID AAN VIER GENTSE BASISSCHOLEN

Onder het waakzame oog van de superflitspaal zijn de leerlingen van basisschool Westerhem in Sint-Denijs-Westrem gisteren aan hun eerste schooldag begonnen. Meteen gingen al enkele automobilisten de bon op. De flitspaal - voor de gelegenheid Sammeke gedoopt - doet deze maand nog drie andere scholen aan die langs drukke verkeersaders liggen.

Dat de locatie van de flitspaal niet zomaar gekozen is, werd gisterochtend om 8 uur al snel duidelijk. In de Vennestraat en Loofblommestraat rond de school is er een pak verkeer. Sommige automobilisten kijken zelfs verrast als ze de Lidar zien staan. Enkele gaan al meteen op de bon.

Diederik (36), papa van Basiel (5) en Corneel (3), slingert zich met zijn zoontjes tussen de auto's naar het fietsenrek aan de kleuterklasjes. "Het is elke ochtend toch spannend en opletten", vertelt hij. Meermaals per week neemt hij de fiets om zijn kindjes af te zetten. "Er rijdt heel wat verkeer op deze as, vooral tijdens de schooluren. De camera blijft hier niet staan neem ik aan? Dan is het toch te hopen dat 'Sammeke' geen tijdelijk effect heeft en ze hier volgende week opnieuw sneller gaan rijden. Misschien zijn structurele oplossingen ook het overwegen waard, zoals de versmallingen verderop."

Directeur Patricia De Backer is in haar nopjes. "Het is een mooi gebaar dat wij als eerste in het project betrokken worden. We waren absoluut vragende partij gezien de onveilige situatie hier. De zone 30 is hier voor veel automobilisten onbekend. Er wordt bijzonder snel gereden waardoor het niet veilig is om de kindjes naar school te brengen. De leerlingen zullen nog een tekening maken ter hoogte van de paal en krijgen een fluozwemzak, allemaal om de 'flitsende' start van het schooljaar meer in de verf te zetten. We hebben ook aan heel wat ouders gevraagd de opleiding gemachtigd opzichter te volgen. Je ziet de veiligheid meteen verbeteren als zij aan de zebrapaden staan."

Leuke les

Om kennis te maken met Sammeke mochten de leerlingen de voormiddag doorbrengen met inspecteur Johan Tollenaere van de Verkeersdienst. Een lesje over de grote, logge flitser met een ludieke twist. "Sammeke is een meisje trouwens, omdat ze twee dingen tegelijk kan: flitsen en foto's nemen." Hilariteit alom, gevolgd door vragen als: 'Zit daar dan constant iemand in?' of 'Die ene camera is zeker voor auto's en de andere voor bestelwagens?'

Nog tot 7 september staat de camera in Sint-Denijs-Westrem. Daarna gaat Sammeke telkens een week postvatten bij de gemeentelijke basisschool De Wijze Boom (Sint-Amandsberg), de vrije basisschool Don Bosco (Drongen) en de Vrije Steinerschool De Teunisbloem (Gent).

Hoeveel bestuurders zich gisteren al hebben laten flitsen, zal volgende week bekendgemaakt worden. Eind september worden de cijfers geëvalueerd en wordt bepaald of er nog op die manier zal gewerkt worden.

Aandachtige kinderen luisteren naar de uitleg van inspecteur Johan Rommelaere over superflitser Sammeke.
Tijs Van Puyenbroeck Aandachtige kinderen luisteren naar de uitleg van inspecteur Johan Rommelaere over superflitser Sammeke.
Papa Diederik met zoon Basiel achterop rijdt voorbij de superflitspaal aan basisschool Westerhem.
James Arthur Papa Diederik met zoon Basiel achterop rijdt voorbij de superflitspaal aan basisschool Westerhem.