Uitbaters kattenhotel hebben 16 jaar ervaring, maar plots diploma nodig: “Geschikte opleidingen ontbreken”

Tom Van den Eynde en Steven Diricx houden een poezenhotel
David Legreve Tom Van den Eynde en Steven Diricx houden een poezenhotel
Hij runt al tien jaar zijn eigen kattenhotel, deed voorheen elders 6 jaar ervaring op, en toch moet Tom Van den Eynde, uitbater van T&S Kattenhotel in Rumst, opnieuw naar school. “Volgens de nieuwe wet van bevoegd minister Weyts moet elke pensionuitbater voortaan over een geschikt diploma beschikken. Alleen ontbreekt de lijst met geschikte, haalbare opleidingen”, klinkt het.

“In het verleden moesten personen die een dierenpension, een dierenasiel, een honden- of kattenkwekerij of een dierenhandelszaak uitbaten, bekwaam zijn of beroep doen op bekwaam personeel. Eind mei ontvingen alle uitbaters van een dierenpension in Vlaanderen plots een brief van de overheid met de mededeling dat er in februari een nieuwe wet gestemd was. Tegen 2024 moeten we allemaal over een geschikt diploma beschikken, onze jarenlange beroepservaring is niet meer van tel.”

David Legreve

“De minister liet ons weten dat de goedgekeurde diploma’s op dit moment de volgende zijn: de richting dierenzorg in het secundair onderwijs, een bachelor agro- en biotechnologie, dierengeneeskunde, het diploma van asielmedewerker of een diploma of getuigschrift dat door de minister als evenwaardig is erkend. De eerste drie opleidingen zijn voor ons niet haalbaar, wij kunnen niet terug fulltime naar de schoolbanken in het secundair of hoger onderwijs. Een diploma asielmedewerker behalen is enkel mogelijk als je werkzaam bent in een erkend dierenasiel.”

“Ons rest dus enkel nog een erkend diploma of getuigschrift. Maar tot op vandaag heeft de minister nog geen enkele opleiding erkend. We gingen zelf op zoek naar een aanbod, en in de provincie Antwerpen is er een opleiding ‘uitbater dierenpension’, waarbij men gedurende 1 jaar 2 voltijdse dagen per week naar school moet. Wij werken 7/7 in ons dierenpension en ik ben bovendien ook nog aan de slag bij een werkgever buitenshuis.”

David Legreve

“Waarom wordt bijvoorbeeld een bekwaamheidsexamen voor mensen die al jaren een eigen pension runnen niet mee in deze lijst opgenomen? Wat met uitbaters die investeerden in een nieuwe pand of stevig verbouwden voor hun dierenhotel? Moeten zij nu plots twee dagen per week naar school, of anders hun zaak sluiten? Heel wat collega’s hebben heel wat vragen.”

“De wet is nu al enkele maanden van kracht, en het nieuwe schooljaar is in zicht. Daarom vragen wij al weken aan de minister welke cursus geschikt en erkend is en waar we deze kunnen volgen. We kregen echter geen inhoudelijk antwoord. En toen werd het helemaal te gek: we belden naar 1700 -het gratis informatienummer van de Vlaamse overheid- en kregen daar te horen dat we helemààl geen opleiding moeten volgen.”

David Legreve

“Ook wij vinden dierenwelzijn énorm belangrijk, en we begrijpen dat de minister broodfokkers wil aanpakken. Maar andere sectoren die met dieren werken worden nu mee gestraft. Waar ga je een opleiding vinden voor uitbaters van een papegaaienpension? Of voor iemand die reptielen opvangt voor hun eigenaars? Men had beter eerst met de sector gepraat en dit dossier eerst grondig en volledig uitgewerkt, vooraleer de wet goed te keuren.”

“We zitten nog in een opstartfase, dus de lijst met erkenningen is nog lang niet volledig”, reageert het kabinet Weyts. “Iedereen kan nog andere opleidingen en cursussen voorleggen in de erkenningsaanvraag, en iedereen zal een antwoord krijgen. Zo zal de lijst met erkende opleidingen de komende maanden verder worden aangevuld. We zullen hierbij zeker ook avondonderwijs en meer mogelijk maken.”

“We vragen echt niet het onmogelijke, maar gewoon een beperkte basiskennis van Dierenwelzijn. Alleen enthousiasme volstaat immers niet om dierenwelzijn te garanderen. Er zijn heel veel mensen van goeie wil, maar dat betekent nog niet dat ze beschikken over de juiste kennis. Je wordt echt niet slechter van zo’n opleiding, integendeel: net beter. En vooral: het dierenwelzijn wordt er beter van.”

David Legreve40 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Peter Janssen

  Hoezo????? Om een zaak/bedrijf te starten heb je GEEN vestigingsattest of bedrijfsbeheer meer nodig, je hoeft zelfs onze taal niet te kennen maar als je een zaak hébt moet je nu een diploma gaan halen?!Weyts benadeelt en discrimineert zo eigen ondernemers door machtsmisbruik op elk van zijn bevoegdheden.Klacht indienen van discriminatie en schending vd gelijkheid vd grondwet, jongens!weyts heeft juridisch geen poot om op te staan!

 • Joris De Crom

  Joris De Crom, Het gaat weer om een papier dat je niet of wel hebt. Ja met al de hoger opgeleiden denken met een papier ken je het. Vroeger moest de job goed zijn, een half A 4 tje was je klaar. Nu moet eerst het papier klaar en goed zijn of de job goed gedaan is een bij komst als het papier maar goed is en met de juiste kleur ingevuld of er is een procedure fout die kan je dan afkopen.

 • Linde Segaert

  Er zou beter een gericht actieplan komen tegen broodfokkers en mensen die bestaande wetgeving rond dierenwelzijn nog steeds aan hun laars lappen. Om de echte problemen aan te pakken ontbreekt blijkbaar wel politieke moed. Liever diegenen die reeds hun best doen nog een beetje pesten.

 • Robert DE REU

  Wederom die Ben Weyts, als hij niet bezig is met mensen te pesten is hij het waarschijnlijk vergeten, zal de geschiedenis ingaan als slechtste Minister die wij ooit zullen gehad hebben en heeft zeker de NVA veel stemmen gekost.

 • Dirk Nobels

  Eerst een diploma om minister te kunnen zijn, die dan met recht en rede wetten mogen maken, en op deftige manier ons land vertegenwoordigen.