KLJ organiseert grootste sportkamp van het land

KLJ Reet organiseert het Landjuweel. 2.000 jongeren nemen deel.
Wannes Vansina KLJ Reet organiseert het Landjuweel. 2.000 jongeren nemen deel.
Ruim 2.000 jongeren nemen het zondag in Reet tegen elkaar op tijdens het 28ste Landjuweel, de tweejaarlijkse Belgische kampioenschappen van de KLJ-sporten. Een zestigtal afdelingen uit alle uithoeken van Vlaanderen nemen het op een gigantisch kampterrein in de Rumstsestraat tegen elkaar op.

Op het programma disciplines als piramide bouwen, vendelen, wimpelen, dansen en touwtrekken. “We zijn blij dat we dit evenement bij ons, voor eigen publiek, kunnen organiseren. Onze afdeling heeft een rijke sporttraditie en het Landjuweel vindt slechts één keer per tien jaar in de provincie plaats”, zegt verantwoordelijke Peter Nagels van KLJ Reet.

De jeugdbewegingen nemen het Landjuweel overigens bijzonder ernstig. “Afdelingen beginnen maanden op voorhand met trainen, soms meerdere keren per week. Voor velen is dat dus volwaardig sporten.” Toch liep het soms nog mis, bijvoorbeeld toen een jongen een vendelstok tegen de borst kreeg en een klaplong opliep. Mogelijk mag hij vanavond het ziekenhuis alweer verlaten.

Vriendschappen

Overigens ging het om meer dan winnen. “KLJ’ers leren gedurende het weekend van elkaar en smeden vriendschapsbanden over afdelingsgrenzen heen. Daar draait het echt om”, zegt Isaak Dieleman, nationaal voorzitter van KLJ.

Dat het bakken was op de grote weide, namen de deelnemers er met plezier bij. De organisatie had drinkwater en zonnecrème klaarstaan. “Deze organisatie vraagt een grote inspanning, maar de voldoening is zoveel groter”, besluit Nagels.

Wannes Vansina
Wannes VansinaReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.