Buurt haalt slag thuis in gevecht tegen komst windmolens: bouwvergunning opgeschort

Welzijnsgroep ‘Geen Windmolens E19' -met rechts Frans Baes- kreeg goed nieuws van de Raad voor Vergunningsbetwistingen.
Welzijnsgroep ‘Geen Windmolens E19' -met rechts Frans Baes- kreeg goed nieuws van de Raad voor Vergunningsbetwistingen.
Het bedrijf W-Kracht, dat 2 windmolens wil bouwen naast de E19 in Rumst/Kontich, heeft voorlopig geen geldige bouwvergunning meer. Dat is goed nieuws voor de welzijnsgroep ‘Geen Windmolens E19’, die al jaren vecht tegen de komst van de turbines. “We wachten nu op een definitieve vernietiging door de Raad voor Vergunningsbetwistingen, dan is de strijd eindelijk gestreden”, zegt Frans Baes namens de groep.

Zo’n vijf jaar geleden al diende W-Kracht een aanvraag in voor de bouw en exploitatie van vier windturbines aan de Morenhoevestraat/Varenbroekstraat, langs de E19 op de grens van Rumst en Kontich. Meteen verenigden buurtbewoners zich in de welzijnsgroep ‘Geen Windmolens E19’. Ze protesteerden uitvoerig tegen de plannen, uiteindelijk trok W-Kracht het dossier na 2 jaar zelf weer in.

Geen inspraak

Maar daarmee was de kous niet af: het bedrijf diende eind 2017 een nieuwe aanvraag in, voor de plaatsing van twee windmolens van maar liefst 150 meter hoog. Opnieuw vocht de buurt het dossier aan, en de provincie volgde de bewoners. Maar minister Schauvliege gaf W-kracht wél een vergunning. Daarop trok ‘Geen Windmolens E19' eind 2018 naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen. “Minister Schauvliege had het in haar bouwtoelating plots over windmolens van een ander type dan de turbines in de oorspronkelijke aanvraag. Over dit nieuwe type molen heeft men ons nooit informatie gegeven. Er is dus ook geen inspraak mogelijk geweest. De studies over de gevolgen van een andere inplanting zijn ook niet aangepast: niet voor geluidshinder en niet voor slagschaduw”, aldus Baes.

Verlichting

“De minister schrijft bovendien dat de molens moet voldoen aan de voorwaarden voor ‘lichtbebakening’ op de wieken, zoals omschreven door Defensie. Die lichtbebakening houdt in dat er 24 op 24 een flitsende verlichting aanwezig moet zijn op de draaiende wieken. Bij de eerste aanvraag voor de vier turbines vond de minister dat zélf onaanvaardbaar. Dat was toen reden genoeg om een bouwtoelating te weigeren. En nu legt diezelfde minister de lichtbebakening op. Die draaiende wieken met flitsende lichten zouden een pak hinder veroorzaken.”

Het was W-Kracht zelf dat aan Raad voor de Vergunningsbetwistingen vroeg om het dossier met spoed te behandelen. “Het bedrijf had een geldige bouwvergunning en kon dus eigenlijk de werken opstarten, maar we vermoeden dat men dat risico niet wou nemen. De constructie zou na een negatieve uitspraak immers weer moeten worden afgebroken. Er werd dus gewacht tot de Raad een voorarrest velde, dat resultaat kennen we nu. De bouwvergunning van W-Kracht werd opgeschort, dit wil zeggen dat het bedrijf deze voorlopig niet mag gebruiken", legt Baes uit.

Eindarrest

“We moeten nu nog het eindarrest afwachten, want W-Kracht kan nog een verzoek indienen om de procedure toch nog verder te behandelen. Volgens onze advocaat kan het bedrijf echter niet meteen nog nieuwe elementen aanbrengen in dit dossier. Alle mogelijke argumenten zijn al gebruikt. We zijn dus enorm verheugd met hoe het dossier evolueert, maar zeg nooit ‘nooit’. Daarom blijven we voorzichtig tot de bouwvergunning definitief vernietigd is. Het zijn 5 lange en drukke jaren geweest, maar we zijn blij dat het systeem werkt en dat de verzuchtingen van burgers gehoord worden wanneer nodig.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.