“Gevaarlijk gedrag van paramotors boven Tomorrowland”

Marc De Roeck
Politie, brandweer en civiele bescherming zijn zondagnacht een zoekactie gestart rondom de kleiputten in Rumst naast het festival Tomorrowland in Boom. Volgens verscheidene getuigen was een van drie paramotors daar neergestort. Er werd echter niemand als vermist opgegeven en er doken al snel foto’s op waaruit bleek dat er niets aan de hand was. De zoekactie werd stopgezet. De paramotors zullen opgespoord worden. Ze riskeren een boete voor illegaal vliegen.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Zondagavond vlogen er drie paramotors over het festival Tomorrowland op de grens van Boom met Rumst. Dat is verboden. Getuigen zouden een van de motors naar beneden hebben zien storten en verwittigden de hulpdiensten. Politie, brandweer en civiele bescherming waren massaal aanwezig in de zone voor een zoekactie.

“Er werd met helikopter en speurhonden gezocht naar een mogelijk slachtoffer”, zei de Rumstse burgemeester Jurgen Callaerts (N-VA). “Het gaat over een erg onherbergzame zone met kleiputten. De omstandigheden voor de zoekactie waren erg ongunstig en er werd in de eerste plaats gedacht aan de veiligheid van de hulpdiensten.”

Na een paar uur doken er foto’s op waaruit afgeleid kon worden dat de paramotors - “toevallige passanten, geïnspireerd door het festival”, vermoedt de burgemeester - veilig konden wegkomen. Bovendien werd er niemand als vermist opgegeven. Daarom werd de zoekactie rond twee uur vannacht stopgezet.

Nodeloze ongerustheid

Boven het festival heerst een vliegverbod. Het is niet duidelijk wie de paramotors waren die zondagavond over het festival vlogen. Volgens het kabinet van de burgemeester van Rumst wekten ze door het stuntvliegen wellicht de indruk dat ze neervielen. “We betreuren dat door dergelijk gevaarlijk gedrag een heel aantal personen nodeloos ongerust werden gemaakt. We benadrukken dan ook dat dergelijke onverantwoorde acties volstrekt illegaal zijn na zonsondergang en bovendien gelden vliegrestricties boven Boom en Rumst wegens Tomorrowland”, zegt burgemeester Jurgen Callaerts (N-VA).

De organisatie van Tomorrowland bevestigt dat het incident los staat van het festival. “We hebben gehoord van het incident maar het heeft absoluut niets met Tomorrowland te maken”, benadrukt woordvoerder Debby Wilmsen. “We zullen ondersteuning bieden als ons dat gevraagd wordt.”

Het eerste festivalweekend van Tomorrowland zit er intussen op. Tegen maandag 12.00 uur moet de camping volledig leeg zijn zodat de werken voor het volgende festivalweekend van start kunnen gaan.

Marc De Roeck
Marc De Roeck8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Maxim Van Goethem

  Paragliden afschaffen. Veel te gevaarlijk en alleen maar overlast....

 • Guy Belmans

  Hoe zat dat ook al weer met TML? Voor één keer gaan we het twee weekends organiseren??? Wat toen voorspeld is, is dus de realiteit gebleken!!!

 • Nalandi Fladi

  @Jan Jets. Ga eens kijken als het voorbij is, het is toch algemeen geweten dat de organisatie er voor zorgt dat alles hersteld wordt, of zelfs beter dan het was.

 • Jan Jets

  Heeft iemand al de impact op dat natuurdomein gecheckt ?

 • marc van cauter

  Wordt alsmaar gekker en dan hulpdiensten hun leven riskeren ?