Wéér brand in droogtoren van landbouwbedrijf maar schade valt dit keer mee: “Geen drama zoals in 2017”

De brandweer kreeg de brand in een dik half uur onder controle.
Hans Verbeke De brandweer kreeg de brand in een dik half uur onder controle.
De schrik sloeg het gezin De Baets dinsdagavond even om het hart, toen brand uitbrak in hun droogtoren langs de Wingenesteenweg in Doomkerke. Alweer, want in 2017 gebeurde dat ook al twee keer. “Toen was de schade gigantisch, nu valt het mee”, zegt Koen De Baets. “Het is zelfs de moeite niet om aan te geven bij onze verzekeringsmaatschappij.”

Op het landbouwbedrijf van de familie Debaets staat een gigantische toren waarin onder meer maïs en aardappelen gedroogd worden. Die eerste dient als veevoeders, de tweede als grondstof om er biologisch afbreekbare plastiek van te maken. “Dinsdagavond iets voor negen uur roken we plots iets verdachts”, zegt zaakvoerder Koen De Baets. “We zijn onmiddellijk gaan kijken in de silo’s, maar zagen niks abnormaals. We vonden dat eigenaardig. Daarom besloten we om onze drie drogers op te starten en alles netjes in het oog te houden.”

Met de brand in de droogtoren ging een flinke rookontwikkeling gepaard.
Danny Sagaert Met de brand in de droogtoren ging een flinke rookontwikkeling gepaard.

Oudste droger getroffen

Kort na het opstarten van de drogers liep het verkeerd. “Eén van de motoren van onze oudste droger was blijkbaar al oververhit en vatte snel vuur”, vertelt Koen. “Er waren zoveel vlammen dat we het vuur zelf niet konden blussen en dus belden we maar snel de brandweer. De blussers leverden schitterend werk. In een goed half uur was alles onder controle. De laatste brandweerlui konden rond één uur terugkeren naar hun kazerne.” Volgens Koen is de schade beperkt. “Twee motoren zijn vernield en de productie in die ene droger ligt natuurlijk stil. De twee andere kunnen wel gewoon functioneren. De getroffen droger is twaalf jaar oud en meteen ook de oudste waarover we beschikken. Zo’n droger wordt normaal gezien op vijf jaar afgeschreven. We mogen dus niet mopperen. Misschien kunnen we hem nu maar beter vervangen door een nieuw exemplaar.”

Met de brand in de droogtoren ging een flinke rookontwikkeling gepaard.
Hans Verbeke Met de brand in de droogtoren ging een flinke rookontwikkeling gepaard.

Eén miljoen euro geïnvesteerd

De brand van dinsdagavond deed de familie én de hulpdiensten terugdenken aan wat in 2017 gebeurde op het bedrijf. Zowel in april als in december woedde er een zware brand. De tweede keer gebeurde dat amper enkele weken nadat de productie was heropgestart in een installatie waarin zowat een miljoen euro was geïnvesteerd. “Toen was het een drama, maar nu liep het gelukkig niet zo’n vaart”, beseft Koen. “Daar zijn we dankbaar voor.”

De eerste brand, op 13 april 2017, veroorzaakte enorme schade op het bedrijf.
Danny Sagaert De eerste brand, op 13 april 2017, veroorzaakte enorme schade op het bedrijf.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.