Tweede dag in behandeling Kasteelmoord: “De Clercq heeft er niks mee te maken”

De Kasteelmoord is aan zijn tweede dag begonnen in het Gentse hof van beroep.
Gianni Barbieux De Kasteelmoord is aan zijn tweede dag begonnen in het Gentse hof van beroep.
De tweede dag in het proces over de Kasteelmoord is begonnen. De advocaten van Pierre Serry en Evert de Clercq houden vandaag hun pleidooien in het Gentse hof. De advocaten van Serry hopen dat de straf niet zwaarder wordt. Evert De Clercq gaat voor een vrijspraak. “Hij heeft er niks mee te maken”, pleitte Walter Van Steenbrugge.

“Wij hebben geen beroep aangetekend, het parket wel. We konden ons vinden in het vonnis van de Brugse rechtbank. Onze cliënt zit al 2.587 dagen in hechtenis, hij zit al het langste van iedereen in de cel en heeft voor de feiten een hoge prijs betaald. Serry wil vooral een punt zetten achter dit alles”, startte Kris Vincke, die de Aalterse Pierre Serry verdedigt, zijn pleidooi. “Mijn cliënt heeft spijt van alles en beseft goed genoeg wat er gebeurd is. Hij legde als enige volledige en oprechte betekenissen af. Pierre vond dat de kinderen het recht hadden te weten wat er met hun vader was gebeurd. Toen dokter Gyselbrecht in eerste aanleg plots bekentenissen heeft afgelegd, was dat enorm zwaar voor hem. Hij kon het moeilijk aanhoren dat hij een stuk als moordenaar werd beschouwd. Hij is niet de onderwereldrotzak die wikt en beschikt over andermans leven, maar is gewoon een man die dingen regelt voor zijn vrienden. Maar hij dacht soms niet genoeg na. Wat hij gedaan heeft voor Gyselbrecht zou hij alleen voor hem doen. Ze waren goede vrienden, al twintig jaar voor de moord. Hij had altijd veel respect voor hem.”

Het hof met de stapels dossiers achter zich.
Photo News Het hof met de stapels dossiers achter zich.

Geen bewijs

De nieuwe advocaat in de zaak, Walter Van Steenbrugge, zorgde gisteren al voor een kort intermezzo nadat hij door een stoel zakte in het hof. Vandaag was het zijn beurt om Evert De Clercq te verdedigen. Hij gaat voluit voor de vrijspraak. “Ik ga u bewijzen dat hij niks met die zaak te maken heeft. Meneer de Clercq zit al vier jaar in voorhechtenis als onschuldig man, wie gaat dat betalen? Er is geen enkel bewijs tegen hem. Het openbaar ministerie vroeg in eerste instantie zelfs de buitenvervolgingstelling voor hem”, zei meester Van Steenbrugge.

Afpersing

Daarna lag de focus van Van Steenbrugge op de vermeende poging tot afpersing, waar zijn cliënt het slachtoffer zou geweest zijn. “Mijn cliënt kreeg in zijn café in IJzendijke ‘De Bolle’ op bezoek. Die bedreigde hem en zei dat er geld moest betaald worden. Anders zou Larmit een belastende verklaring afleggen. Maar mijn cliënt betaalde niet. Iets later kwam de verklaring van Larmit, waardoor de Clercq opgepakt en overgebracht werd naar België. Daar werd hij nogmaals geconfronteerd met afpersing, wat hij ook meldde aan de onderzoeksrechter. Uiteindelijk werd het dossier geseponeerd”, vertelde Van Steenbrugge, die samen met zijn medepleiters de mogelijke leugens die door Larmit en Serry in een Powerpointpresentatie samenvatte. 

Woensdag is het aan de verdediging van Roy Larmit om te pleiten en het parket zal ook een vordering uitspreken.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.