Toch groot scherm voor finale

CAFÉ, HANDELAARS EN OPPOSITIE DUIMEN VOOR KAREL EN BIRGER

Filip Braeckevelt van café De Plaetse is blij met de komst van het grote scherm.
Jan Gruyaert Filip Braeckevelt van café De Plaetse is blij met de komst van het grote scherm.
De 'barbecue boys' van TSJOP's spelen vanavond de finale van het VTM-programma 'Mijn Pop-uprestaurant'. In hun thuishaven Ruiselede wordt er meegeleefd met Karel en Birger. Het gemeentebestuur zag het niet zitten om een groot scherm te plaatsen voor de live-uitzending, maar oppositiepartij Respect doet dat nu wel, in samenwerking met café De Plaetse.

De mannen van TJOP's bewijzen al weken aan een stuk dat Vlaanderen hun 'slow & low-techniek' wel kan smaken. Of hen dat ook de felbegeerde eindoverwinning oplevert tegen de Limburgse Daniela en Mitchell, weten we vanavond. In thuishaven Ruiselede leven ze alvast mee met hun twee helden. Café De Plaetse wordt even het epicentrum van alles wat met 'Mijn Pop-Up Restaurant' te maken heeft. Het café krijgt daarbij hulp uit onverwachte hoek. Oppositiepartij Respect plaatst een groot scherm op de Markt. "Aanvankelijk zouden we de finale op verschillende televisieschermen in het café tonen, maar plots kwam daar dat voorstel", vertelt cafébaas Filip Braeckevelt. "Ik zag dat meteen zitten. De ambiance kan er alleen maar groter op worden. Alle inwoners die mee willen supporteren zijn welkom om er hopelijk een leuk volksfeest van te maken. We voorzien ook catering met een knipoog naar Birger en Karel. Dankzij bakkerij Rutsaert, slagerij Benny en Verzekeringen Lanckriet kunnen we alle aanwezigen gratis barbecueworsten voorschotelen."


Dat er nu toch een groot scherm van vier op twee meter op de Markt komt, is opvallend, want hoewel de gemeente ooit een ballonnetje opliet om zelf een groot scherm te voorzien, kwam dat idee nooit echt van de grond. "We vonden dat een gemiste kans en nemen nu het heft in eigen handen", vertellen Marnix Van Daele en Tom De Paepe van Respect. "Birger en Karel lieten zich in de uitzendingen meermaals positief uit over hun thuisgemeente en dan vinden we het normaal om iets terug te doen. We hopen samen met de inwoners te kunnen vieren." Hoeveel het scherm gekost heeft, willen ze niet zeggen. "Het is niet de bedoeling om een polemiek te starten. We willen beleefd blijven en met heel Ruiselede duimen voor de overwinning", besluiten ze bij Respect.

Birger en Karel van barbecuerestaurant TJOP's.
rv Mijn Pop-Uprestaurant 2017 Birger en Karel van barbecuerestaurant TJOP's.

Traktatie?

Cultuurschepen Hannes Gyselbrecht (RKD) is blij dat er nu toch een gezamenlijke hotspot is om de finale te beleven. "Als gemeente vonden we het te moeilijk om in te schatten hoeveel volk er zou komen. Het is donderdagavond en bovendien kan het weer mogelijk roet in het eten strooien. Dan is zo'n investering toch riskant. Ook bij het WK en EK voetbal stond hier geen groot scherm. Toch is het leuk dat Respect dit doet. Het is een mooi initiatief en we zullen er samen een leuke avond van maken. Als Karel en Birger vanavond winnen, willen we als gemeente een mooie traktatie voorzien."