Tafel 10

Tafel 10
RV Tafel 10
Een sfeervolle bistro gaat verscholen achter de gevel van een 19de-eeuws hoekhuis in een steegje in het hartje van molendorp Ruiselede. De ambitieuze chef Bert Denoulet (36) opende in 2011 de deuren en amper vier jaar later is Tafel 10 al terug te vinden in de Gault&Millau. Recenter werd het restaurant ook al voor Het Lekkere Westen en Jong Keukengeweld geselecteerd. Met reden.

We starten met het aperitief van de chef, een licht parelende mix van crémant de Bourgogne, vlierbloesem en soda van appel, munt en limoen. Bijzonder verfrissend. Zoet, maar door het tegengewicht van de limoen niet té zoet. Terwijl we genieten van het aperitief brengt de gastvrouw ons een selectie van amuses. Onder meer tartelette van Schotse zalm, huisgemaakte kroepoek en rode biet met geitenkaas en een truffelsausje. Stuk voor stuk fijne, complementaire smaken die indruk maken en de toon zetten voor de rest van de avond.


Na het aperitief krijgen we een droge Chileense sauvignon uitgeschonken met een uitgesproken citrustoets. Een heel bewuste keuze van de sommelier, want diezelfde citrustoets vinden we terug in het sausje van de schelvis met mosterd en schorseneren die we als voorgerecht nemen. Heel mooi gepaird, al kon de textuur van de vis zelf iets beter. Als tweede voorgerechtje krijgen we eekhoorntjesbrood met truffel. Een topper.


Tijd voor het hoofdgerecht dan. Minpuntje dat er nog geen rode wijn is als we ons bord geserveerd krijgen, maar de aanblik van dat bord doet alles vergeten. (foto) Het hertenfilet met pastinaak, chantenay wortel en pompoen is niets minder dan een kunstwerkje. Het bord is heel erg mooi gedresseerd, met als handtekening van de chef een stukje gepekelde rode biet in de vorm van een hertentorso. Enkele welgemikte strepen vormen het gewei van het dier. Fantastisch. Niet alleen visueel zit het goed, het donkerrode wild zit ook juist op de tong. Qua dessert krijgen we gekonfijte conferencepeer met karamel, chocolade en praliné. Opnieuw is het bordje duidelijk met de nodige zorg geschikt. We sluiten af met een koffie met zoetigheden. De rekening ten slotte maakt ook indruk - in positieve zin. Voor een menu met vier gangen inclusief wijn zijn we 75 euro lichter. Wat prijs-kwaliteit betreft meer dan schappelijk. Tafel 10 is een absolute aanrader.


(SVR)

Tafel 10
RV Tafel 10
Sam Vanacker
Sam Vanacker