Peter Gyselbrecht en journalist Bart Aerts naar rechter verwezen voor gelekte telefoontaps in dossier kasteelmoord

Peter Gyselbrecht is door de raadkamer doorverwezen naar de correctionele rechtbank.
Belga Peter Gyselbrecht is door de raadkamer doorverwezen naar de correctionele rechtbank.
De Brugse raadkamer heeft Peter Gyselbrecht en VRT-journalist Bart Aerts doorverwezen naar de correctionele rechtbank voor misbruik van inzagerecht. Beiden wilden buiten vervolging gesteld worden voor gelekte telefoongesprekken in het onderzoek naar de kasteelmoord, maar daar werd niet op ingegaan.

Het Canvas-programma Terzake zond op 17 november 2016 telefoongesprekken uit afkomstig uit het onderzoek naar de moord op Stijn Saelens. Uit de opnames moest blijken dat het Brugse gerecht zich liet beïnvloeden door de familie van het slachtoffer. Het Gentse parket-generaal oordeelde later dat daar geen sprake van was. Peter Gyselbrecht, zoon van opdrachtgever en dokter André, bekende enkele dagen later in een persmededeling dat hij de telefoontaps doorspeelde aan de VRT-redactie. In het onderzoek naar de gelekte taps kwam journalist Bart Aerts als mededader in het vizier van de speurders. Samen met Peter Gyselbrecht werd hij woensdagmorgen door de raadkamer verwezen naar de strafrechter. Beiden hadden nochtans gevraagd om buiten vervolging gesteld te worden. Volgens Gyselbrecht wilde hij met het lekken van telefoongesprekken geen schade toebrengen aan derden en enkel zichzelf verdedigen. De verdediging kan nog beroep aantekenen tegen de beslissing van de raadkamer, weliswaar enkel op procedureel gebied. In dat geval buigt de KI in Gent zich opnieuw over het dossier.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.