Ontwerp nieuwe brandweerkazerne en loods voorgesteld

Zo zal de nieuwe brandweerkazerne eruit komen te zien.
Foto Architectenburo Dirk Moerman Zo zal de nieuwe brandweerkazerne eruit komen te zien.
Het ontwerp van de nieuwe brandweerkazerne en de nieuwe loods voor de technische dienst is klaar en de aanbestedingsprocedure voor de bouw ervan is opgestart.

Er zijn al zes jaar plannen voor een nieuwe kazerne, maar die gingen in 2013 terug de koelkast in. Nu is het eindelijk zover. Op een terrein van 7.200 vierkante meter in de nieuwe ambachtelijke zone komt een indrukwekkend gebouw dat alles samen zo'n 2,9 miljoen euro zal kosten. Inclusief de grondaankopen gaat het om 3,5 miljoen. Het wordt een U-vormig gebouw met aan de linkerkant de garages, kleedruimtes en vergaderlokalen voor de brandweer. Centraal komt een oefenkoer, begrensd door een refter die de verbinding maakt met de loods voor de technische dienst aan de rechterkant.

Hedendaagse eisen

Brandweerman Simon Houttekier volgde de plannen op. "Een bijzonder mooi project, ook omdat aan duurzaamheid werd gedacht. Zo wordt er ruim 140 kubieke meter aan waterbuffering voorzien. De huidige kazerne is versleten en voldoet niet meer aan de hedendaagse eisen. We hebben geen echte oefenkoer en geen noodplanningslokaal, er zijn geen degelijke douches en we moeten ons staan omkleden tussen de uitlaatgassen van onze wagens."


Ook burgemeester Greet De Roo (RKD) is tevreden. "De ligging alleen al is een enorme troef. Vanuit de Eeckhoutstraat kan snel in alle richtingen vertrokken worden." Voor de bouw zijn zo'n 200 werkdagen voorzien. Het gebouw zal er waarschijnlijk tegen eind 2020 staan. (SVR)