Feest dankzij 'barbecue boys'

EERST PECH MET GROOT SCHERM, DAARNA ONTLADING

De schoonfamilie van Birger is door het dolle heen.
Valentijn Dumoulein De schoonfamilie van Birger is door het dolle heen.
Feest in Ruiselede: 'barbecue boys' Birger Allary en Karel Knockaert hebben gisteravond met Tjop's de overwinning in Mijn Pop-uprestaurant behaald. In Birgers thuisgemeente, waar fans waren samengestroomd bij een groot scherm op de Markt, ging iedereen uit de bol.

De feestavond startte met een valse noot. Amper tien minuten voor de start van de uitzending begaf het groot scherm het plots. "Teveel wifi-netwerken in de buurt", klonk het ietwat beteuterd bij de mensen van Respect die het scherm hadden voorzien. Er klonk her en der al gemor en een paar enkelingen dropen al teleurgesteld naar huis af. Twintig minuten na de start van het programma kon de uitzending op de Markt dan gelukkig toch doorgaan. Eerder op de dag was het volksfeest al gezellig begonnen.

Toen het groot scherm nog niet werkte...
VDI Toen het groot scherm nog niet werkte...

Duizend angsten

Een eerste spandoek om het duo te steunen verscheen donderdagochtend al aan het raam van Birgers buren in de Groenestraat. Dé plaats bij uitstek voor wie de 'barbecue boys' een warm hart toedroeg was tegen valavond evenwel café De Plaetse. Daar verzamelden al ruim voor de start van de uitzending heel wat fans en trotse Ruiseledenaars. Ondanks de korte problemen met het groot scherm tegenover het café zat de sfeer er niet veel later toch goed in.


Enkele lokale handelaars sloegen de handen in elkaar om de opgedaagde fans van barbecueworsten en drank te voorzien. Het gros van Birgers familie zat in Blankenberge voor de live-uitzending, maar met Luc Vaneenooghe en Griet Dedecker was er toch schoonfamilie van hem aanwezig. "We wilden de eer van de familie in Ruiselede toch hoog houden", glunderde Griet, zus van Birgers schoonmama Carine, net nadat de overwinning van het duo werd bekend gemaakt. "We wisten dat het publiek van Birger en Karel hield, maar dat de meeste juryleden er een andere mening op nahielden. Dat ze nu toch aan het langste eind trekken, is fantastisch. We hebben even duizend angsten uitgestaan, maar de ontlading achteraf was immens groot. Ze verdienen dit."

20 minuten na de start van de uitzending deed het scherm het gelukkig wel.
VDI 20 minuten na de start van de uitzending deed het scherm het gelukkig wel.

Gratis vaten

Nog voor de uitslag bekend werd gemaakt, trakteerde het slachthuis van Ruiselede al op een gratis vat bier. Na afloop deed de gemeente er met een tweede gratis vat nog een schepje bovenop. De inwoners waren dan ook door het dolle heen. "We zijn enorm fier op onze 'smokey boys'", klonk het bij vriendinnen Margriet Vermeersch en Angeline Declercq. "Dankzij hen staat Ruiselede eens wat positiever in het nieuws (doelend op de Kasteelmoord, red.) en staan we nu ook culinair hoog aangeschreven." Ook cafébaas Filip Braeckevelt was dolenthousiast. "Ruim honderd inwoners zijn hier komen mee vieren. Fantastisch om te zien." En het volksfeest, dat duurde nog tot in de late uurtjes.