Al vijfhonderd scholen ingeschreven voor vierde editie Rode Neuzen Dag: ook Sancta Maria doet mee

Sam De Bruyn, Sarah Van Gysegem en Birgit Van Mol op het Rode Neuzen Lab, dat begin mei voor de scholen werd georganiseerd.
Thomas Geuens Sam De Bruyn, Sarah Van Gysegem en Birgit Van Mol op het Rode Neuzen Lab, dat begin mei voor de scholen werd georganiseerd.
Het startschot is gegeven voor de campagne van de vierde Rode Neuzen Dag, de goeddoelactie van VTM, Qmusic, HLN en Belfius. De actie zet dit jaar nog meer in op scholen en wil van zoveel mogelijk scholen in Vlaanderen een Rode Neuzen School maken. Nu al zijn ruim vijfhonderd scholen ingeschreven.

Waar de vorige jaren de focus lag op het mentaal welzijn van jongeren, verruimt de goeddoelactie van VTM, Qmusic, HLN en Belfius die dit jaar naar het mentaal, fysiek en sociaal weerbaarder maken van jongeren in Vlaanderen. Hoogtepunt van de actie wordt een grote slotshow op 29 november. “Een op vijf jongeren heeft mentale problemen. Hen wilden we de voorbije jaren met Rode Neuzen Dag helpen. Omdat we zien dat mentale problemen vaak samenhangen met fysieke en sociale onzekerheden, is het nodig dat we onze focus verruimen. Want elke jongere kan steun gebruiken”, zegt VTM-nieuwsanker en Rode Neuzen Dag-supporter Birgit Van Mol.

‘Ook ik voelde me lelijk als tiener’

Uit een onderzoek bij duizend Vlaamse jongeren blijkt dat een op de twee jongeren het gevoel heeft dat ze te veel onder druk staan om het goed te doen op school, terwijl ook onzekerheid over hun uiterlijk hen parten speelt. “Ook ik voelde mij lelijk als tiener”, zegt Sarah Van Gysegem, jongerenexpert bij de Gezinsbond en auteur van ‘Typisch tieners’. “Maar ik kon mezelf na de uren niet meer vergelijken met de knapste meisjes op school. Vandaag is dat vergelijkingsmateriaal op sociale media er 24 op 24, 7 op 7. Als je weet dat veertig procent van de jongeren élke dag stress voelt, kun je moeilijk spreken van een zalig onbezorgde jeugd. Jongeren kijken nochtans met een heel open blik naar de wereld en maken graag grote plannen. Maar de druk op hun schouders is zwaar.”

Om die problematiek onder de aandacht te brengen roept De Rode Neuzen Dag dit jaar zoveel mogelijk scholen op om acties te organiseren. “We willen de scholen zo goed mogelijk inspireren en ondersteunen”, licht Qmusic-dj en Rode Neuzen Dag-supporter Sam De Bruyn toe. “Het geld van de actie van de school gaat integraal naar hun eigen gekozen project, aangevuld met een financiële extra door acties die de rest van Vlaanderen organiseert.”

Sancta Maria Ruiselede is al voor het derde jaar op rij een Rode Neuzen School. Lieve Van De Rostyne van Sancta Maria en peer supporters Jasper Maenhout en Lien Christiaens waren erbij op het lanceringsmoment begin mei
RV Sancta Maria Ruiselede is al voor het derde jaar op rij een Rode Neuzen School. Lieve Van De Rostyne van Sancta Maria en peer supporters Jasper Maenhout en Lien Christiaens waren erbij op het lanceringsmoment begin mei

Trots op deelname

In Ruiselede doet het instituut Sancta Maria al voor het derde jaar op rij mee. “We zijn echt trots dat we opnieuw een Rode Neuzen School zijn”, zegt Lieve Van De Rostyne van Sancta Maria. “We zijn een zorgende school en we vinden het welbevinden van onze leerlingen erg belangrijk. Daarom hebben we nu ook een systeem van peer support uitgewerkt waarbij we leerlingen opleiden. Jongeren gaan in de eerste plaats namelijk met hun vragen en problemen bij leeftijdsgenoten (‘peers’) te rade. Ze zoeken steun bij elkaar en spreken over wat ze voelen. Zo helpen we om de drempel richting hulp omlaag te krijgen. We geloven heel sterk in dit project.”

Welke concrete acties de school dit jaar onderneemt om geld in het laatje te brengen voor Rode Neuzen Dag wordt later bekend gemaakt. Scholen die zich nog willen inschrijven kunnen dat doen op rodeneuzendag.be. Rode Neuzen Scholen maken kans een speelplaatsoptreden te winnen van Niels Destadsbader of K3.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.