"Klungelige mannen die steeds beter worden"

Carine Dedecker Schoonmoeder van Birger

Foto SVR

Wat is het geheim van hun succes?

"Ze blijven wie ze zijn. Klungelige, eenvoudige mannen die beetje bij beetje beter worden in hun passie, waar ze met hart en ziel blijven voor gaan. En ondanks alle stress blijven ze gewoon hun aimabele, rustige zelf. Toen we op bezoek gingen in Antwerpen was het razend druk, maar Birger kwam ons op zijn gemak een 'piepke' geven. Heel mooi vond ik dat."

Wat weten we nog niet over Birger?

"Toen Birger een jaar of drie was, ging hij regelmatig logeren bij zijn grootouders naast z'n schooltje in Eernegem. Zijn opa was een god voor hem. Zo hoefde opa maar een poortje open te doen en Birger stond meteen op de speelplaats van de school. 'Pepe kan alles', noemde de kleine Birger hem. Maar toen het Pasen werd, veranderde dat. Bleek dat opa niet in staat was een ei uit te blazen, hoe hij ook probeerde. Dus kwam de driejarige Birger thuis met 'pepe kan nog altijd alles, behalve een ei uitblazen'. Dat verhaal komt met Pasen nog regelmatig eens boven op familiefeesten."

Waarom moet je op hen stemmen?

"Omdat het niet evident is om als dertigplusser drie maanden verlof zonder wedde te nemen en je gezin achter te laten om een droom na te jagen. Zoiets vergt moed en daar heb ik enorm veel bewondering voor. Dat zijn per slot van rekening gesettelde mensen."


 (SVR)