Stek van oudste wijnstok ter wereld levert bij eerste oogst 15 liter druivensap

In de tuin van de pastorie in Wezemaal staat sinds 2013 een stek van de oudste wijnstok ter wereld uit Slovenië. Vzw Steenen Muur engageerde zich voor het onderhoud ervan en kon nu een eerste maal oogsten. Dat leverde zo’n vijftien liter druivensap op.

De gemeente Rotselaar kreeg in 2013 een stek van de oudste wijnstok ter wereld. Die bevindt zich in Maribor in Slovenië en is goed voor een vermelding in het Guinness Book of Records. Het is ook traditie dat scheuten van de stok na de snoei uitgedeeld worden aan wijnlanden over heel de wereld. Die eer was ook weggelegd voor Rotselaar. Op 3 mei 2013 werd de wijnstok aangeplant in de tuin van de pastorie in Wezemaal. “Op een unieke, warme plek tegen de pastorijmuur. Een hele eer voor Wezemaal dat inmiddels kan beschouwd worden als een heus wijndorp”, vertelt Theo Peeters, voorzitter van de vzw Steenen Muur. Na meer dan vier jaar kon er een eerste maal worden geoogst. Dat leverde vijftien liter druivensap op. “Onze vzw engageerde zich om deze wijnstok te onderhouden. We hebben er goed zorg voor gedragen en dit jaar droeg de wijnstok voor het eerst voldoende druiventrossen om er wijn van te maken. Deze druivelaar is uniek voor België en een bijkomende stimulans en troef voor de wijnbouw in het Hageland en in Wezemaal in het bijzonder. Volgende jaren willen wij net zoals bij de echte oudste wijnstok de dorpsgenoten betrekken bij de pluk ervan en bij die gelegenheid de wijn ervan laten proeven in onze wijnkelder”, nodigt Peeters uit. Vzw Steenen Muur bestaat volgend jaar 20 jaar. 

De wijnstok werd zopas geoogst in de pastorietuin. Dat leverde zo’n vijftien liter op.
KAR De wijnstok werd zopas geoogst in de pastorietuin. Dat leverde zo’n vijftien liter op.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.