Overrompeling op 'De Terugtrekking'

PUBLIEK STAAT RIJEN DIK OM HISTORISCHE STOET TE BEWONDEREN

Het publiek staat rijen dik om de stoet te bekijken.
Ponsaerts Het publiek staat rijen dik om de stoet te bekijken.
De historische WOI-evocatie 'De Terugtrekking' die gisteren doorheen onze regio trok, lokte overal erg veel kijklustigen. Vooral in Rotselaar en Tildonk, waar er ook bloederige veldslagen werden herdacht, verzamelde veel volk.

Met 'De Terugtrekking' trok gisteren een stukje 'levende geschiedenis' doorheen onze regio. De historische evocatie, die van Aarschot naar Rijmenam trok, kon duidelijk een erg groot publiek boeien. Overwegend senioren en hun kleinkinderen vergaapten zich aan de 85 perfect uitgedoste figuranten, het 30-tal paarden en enkele unieke oorlogswagens die passeerden. Vooral in Rotselaar, waar even letterlijk en figuurlijk stil werd gestaan bij de Slag aan de Molen, stonden de toeschouwers rijen dik. "Alles rond de herdenking van WOI in onze regio leeft enorm", weet eerste schepen en huidig waarnemend burgemeester Jelle Wouters (CD&V). "De mensen stonden al vroeg vol verwachting aan de kant van de weg. Iedereen is enthousiast."


"Enorm aangenaam overal langs het traject zoveel volk te zien", zegt David Moortgat, de voorzitter van de organiserende vzw 'De Patrouilleurs'. "De opkomst is, zeker aangezien dit een werkdag is, boven alle verwachtingen. Ook in Aarschot was het dinsdagavond al een ware overrompeling. De paarden vragen enorm veel verzorging om ze in topconditie te houden. Vooral aan hen konden we al ondervinden wat een logistieke nachtmerrie de terugtrekking 100 jaar geleden moet zijn geweest. Onze menners staan al om 5.30 uur op zodat we om 9 uur zouden kunnen vertrekken."


Onder de soldaten vielen er gisteren (nog) geen 'gesneuvelden' te betreuren. "We leggen dagelijks zo'n 30 kilometer af, dat is acht kilometer meer dan de officiële dagafstand die de soldaten 100 jaar geleden moesten marcheren. Al dienden zij zeker de eerste dagen van de terugtrekking tot 40 kilometer af te leggen, iets waar ze niet voor getraind waren en wat dus tot problemen leidde", weet Moortgat.


Aan het monument van de Slag aan de Molen brachten de Patrouilleurs eer aan de gesneuvelden. Door ziekte van de trompettist van dienst kon de 'Last Post' er, tot ontgoocheling van menig zeventigplusser, niet worden geblazen. Ook aan het nieuwe Belevingscentrum '14-'18 in Tildonk (Haacht) werd even bij de gruwel, die daar honderd jaar geleden plaatsvond, stilgestaan.

Enkele cyclisten die de terugtrekking per fiets
Ponsaerts Enkele cyclisten die de terugtrekking per fiets

Paard schrikt

Tussen Rotselaar en Tildonk ging het wel even mis toen een paard dat een wagen trok werd opgeschrikt en over een gracht sprong. Niemand raakte gewond en de schade aan de wagen, die deels in de gracht belandde, werd ter plaatse hersteld. De stoet liep door het incident drie kwartier vertraging op.


Vandaag trekt de colonne van Rijmenam naar Meise.

Onderweg koken de soldaten in de rijdende
Ponsaerts Onderweg koken de soldaten in de rijdende
De replica van de Minerva-pantserwagen kon op veel interesse rekenen.
Ponsaerts De replica van de Minerva-pantserwagen kon op veel interesse rekenen.
Organisator David Moortgat.
Ponsaerts Organisator David Moortgat.